eur:
394.5
usd:
364.46
bux:
73773.41
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Gergényi: a rendőrök kemények és bátrak voltak

A rendőrök nem voltak agresszívek az október 23-ai fellépéseik során, hanem bátrak és kemények voltak, és törvényesen jártak el - jelentette ki a budapesti rendőrfőkapitány.

Gergényi Péter kijelentette: kedd délig 131 embert állítottak elő jogellenes cselekmények miatt, a szám azonban folyamatosan változik.

Szólt arról is, hogy mintegy 10 rendőr sérült meg, de még ez sem végleges adat.

Emlékeztetett, hogy az október 23-ai rendőri fellépések a Kossuth tér kiürítésével kezdődtek, amikor a tüntetők nem tartották be a korábbi megállapodásban foglaltakat, miszerint alávetik magukat a tűzszerészeti vizsgálatnak.

Hangsúlyozta: kényszerítő eszközök nélkül, felszólítást követően ürítették ki a teret, ahol "közbiztonságra veszélyes eszközök garmadát" találták, például gyújtóbombát, késeket, baltát, kalapácsot.

Hétfő délután spontán, engedély nélkül, több helyen tömegek gyűltek össze, amelyekben többen agresszíven viselkedtek - mondta a főkapitány, külön kiemelve, hogy az Alkotmány utcánál megtámadták a rendőröket, és a sorozatos rendőri intézkedések ezt követően következtek.

Az Alkotmány utcánál jogellenes magatartást tanúsító csoport kétfelé vált, az egyik a Nyugati tér, a másik az Andrássy út felé indult - folytatta a főkapitány.

A Nyugati térnél hamar feloszlatták a tömeget, az Andrássy út felé igyekvőket pedig kísérték - tette hozzá Gergényi Péter, hangsúlyozva, hogy nem terelték őket.

A Deák térnél a rendőrsorfalat megállították, hogy a jogellenes magatartást tanúsítók csoportja ne érjen össze a Fidesz és a KDNP rendezvényen résztvevőkkel.

A rendbontók mégis megpróbáltak "odasimulni" a békésen demonstrálókhoz - mondta.

A rendőrség a főkapitány indoklása szerint azért nem akadályozhatott meg ezt, mert akkor alapjogaikban korlátozták volna őket.

Hozzátette: a további rendőri intézkedések csak a tudomásul vett rendezvény végeztével, a jogkövető állampolgárok távozásával folytatódtak.

"A tömeg erőszakos szétoszlatásának megkezdését rendőri felhívás és figyelmeztetés előzi meg. Mindenkitől elvárható, hogy ha céljai mások, akkor a rendőri felhívásra az erőszakosan fellépő tömeget elhagyja" - idézte a főkapitány az 1994. évi rendőri törvény egyik passzusának miniszteri indokolását.

A jogszabály kimondja azt is: a rendőrségtől nem várható el, hogy oszlatás előtt a tömegben egyenként vizsgálja a résztvevők felelősségét.

"Annak, aki a felszólítás ellenére a tömeget nem hagyja el, vállalnia kell a rendőri fellépés következményeit" - idézte Gergényi.

A főkapitány hangsúlyozta: a rendőröket a jogszabálysértők megtámadták, ez a "világon mindenhol rendőri intézkedéseket vonna maga után".

Szólt arról is, hogy ő volt az, aki engedélyezte valamennyi kényszerítő eszköz alkalmazását a lőfegyver kivételével.

A sajtótájékoztatón több, október 23-án bevetett rendőri eszközt is bemutattak, így a könnygázgránát-kilövőt, valamint azt a duplacsövű vadászfegyvert, amelyet kifejezetten tömegoszlatásra rendszeresített a Rendészeti Biztonsági Szolgálat.

A rendőrök háromféle patront használnak, a riasztó mellett kétféle gumilövedéket.

A parlament biztonságos működése érdekében ameddig csak szükséges műveleti terület marad a Kossuth Lajos tér - mondta Budapest rendőrfőkapitánya.

Ez azt jelenti, hogy a tüntetők egyelőre nem térhetnek vissza a térre.
Gergényi Péter kifejtette: azért döntött így, mert az október 23-ai eseményekből további jogellenes cselekményeket lehet feltételezni és álláspontja szerint a parlament biztonságos működése csak így garantálható.

Címlapról ajánljuk
Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Ha rövidesen nem indítják újra az orosz kőolaj tranzitját Ukrajnán keresztül, akkor a pozsonyi Slovnaft finomító nem szállít több gázolajat Ukrajnába, ami az ország fogyasztásának tizedét fedezi – közölte Robert Fico szlovák miniszterelnök, és megismételte, hogy a kormánya kitart a korábbi lépései és kijelentései mellett.

Kökény Beatrix: A mostani generáció már lazább, nem izgulják túl

A korábbi Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó szerint a mostani női válogatottnak már megvan a hite, mentális is erősebb. Párizsban beszélt arról is, milyen meccsre számít Angola ellen és hogyan élte meg gyermeke, Imre Bence berobbanását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×