eur:
394.41
usd:
364.03
bux:
73668.38
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

"Az 50. évforduló ennél szebbet és többet érdemel"

A kormánypártok szerint a rendőrség tette a dolgát akkor, amikor kiürítette a Kossuth teret, a Fidesz azonban sajnálja, hogy kérésük ellenére nem múlt el erőszakmentesen a megemlékezés napja. Egy biztos, az esemény az elkövetkező napok meghatározó témája lesz.

A rendőrség bizonyára megfelelően és törvényesen járt el a Kossuth téri tüntetők kiszorításakor - mondta az SZDSZ elnöke az InfoRádióban. Kuncze Gábor azt is hozzátette: úgy látszik, nem tudjuk méltóképpen megünnepelni a forradalom és szabadságharc évfordulóját.

Hangsúlyozta: a rendőrség dolga, hogy gondoskodjon a megemlékezés vendégeinek biztonságáról. Ráadásul a tüntetők nem az előzetes megállapodásnak megfelelően jártak el - tette hozzá. "Az 50. évforduló ennél szebbet és többet érdemelne" - mondta.

A szocialista párt szóvivője szerint is indokolt volt a tér kiürítése, főleg, hogy a demonstrálóknál szúrószerszámokat, fejszét, és Molotov-koktélok készítésére alkalmas eszközöket találtak a rendőrök a sátrak átkutatásánál. Nyakó István kijelentette: úgy tűnik, a tüntetők nem ünnepelni akartak a Kossuth téren.

A Fidesz szóvivője viszont úgy látta: nem teljesült a kérésük, azzal kapcsolatban, hogy a rendőrségnek el kell kerülnie az erőszakos megmozdulásokat a Kossuth téri tüntetőkkel szemben. Szijjártó Péter hozzátette: meg kell vizsgálniuk a körülményeket, hogy eldönthessék, indokolt volt-e a rendőrség eljárása.

Az MDF szeretné, ha a hangsúly a nemzeti ünnepen lenne, és nem az utcai történéseken. Almássy Kornél, a párt fővárosi szervezetének vezetője az InfoRádióban azt mondta: a rendőrség tette a dolgát. Azt, hogy megfelelően lépett-e fel a Kossuth téri tüntetőkkel szemben az éjszaka folyamán, majd a rendői vezetők meghallgatása után mérlegelik.

A néhány száz tüntetőt hétfőre virradóra kétezer rohamrendőr szorította ki a Kossuth térről. A rendőrség szerint a kormányfő távozását követelők nem tartották be a hatóságokkal kötött megállapodást, nem hagyták, hogy tűzszerészek vizsgálják át a teret a mai ünnepségek előtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Milák Kristóf laza úszással mutatkozott be Párizsban

A 200 méteres pillangóúszás címvédője a legjobb idővel jutott tovább a középdöntőbe az előfutamból.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×