eur:
394.26
usd:
364.41
bux:
73439.06
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

"A magyar történelem legvéresebb megtorlása"

Kahler Frigyes bíró szerint az 1956-os forradalom bukása után a magyar történelem legnagyobb és legkegyetlenebb politikai megtorlása következett. A jogtörténész az InfoRádióban elmondta: a Kádár-rendszer leszámolása lényegesen felülmúlja mind a kivégzettek számában, mind a bebörtönzöttek számában az 1849 utáni, Haynau-féle megtorlást.

Mikor volt a legvadabb és legdurvább eljárási szempontból az ítélkezés?

Koncepciós perek már a kizárólagos hatalomátvétel előtt is voltak, gondoljunk a magyar közösség ügyre és másokra. Ekkor már a politikai rendőrség, az ÁVO bőven alkalmazza a törvénytelen eszközöket, és az ún. pszeudojog is működik már. 1953-ig igen kemény és kegyetlen az eljárás, és igyekszik mindenkit ellenőrzés alá vonni. Jóval meghaladja az egymillió embert, akinek kartonja van, és a hozzátartozóikat is figyelik. Tehát több, mint a fél országra kiterjed a hatalom ellenőrzési vágya. 1953-tól következik a Nagy Imre időszak, amikor föloszlatják az internálótáborokat és felülvizsgálnak számos pert, de ne felejtsük el, hogy csak az ún. munkásmozgalmi elítéltek azok, akik kárpótlást kapnak, akiket rehabilitálnak. A többiek elengedik ugyan az internálótáborból, de továbbra is ellenségek maradnak, és utána jön a forradalom, majd a forradalom megtorlása, ami - Gosztonyi Péternek teljesen igaza van ebben - a magyar történelem legnagyobb és legkegyetlenebb politikai megtorlása. Lényegesen felülmúlja mind a kivégzettek számában, mind a bebörtönzöttek számában a Haynau-féle megtorlást, noha a forradalom két hétig tart, miközben az 1848-49-es szabadságharc lényegesen hosszabb ideig, és ott hadseregek mozognak és háromszor akkora az ország. És itt a megtorlás mégis sokkal nagyobb és véresebb.

Ez szám szerint mit jelent?

Azt, hogy Haynau 120 embert végeztet ki, Kádár megtorlásában viszont mintegy 400 halálos ítélet van, a végrehajtott halálos ítéletek száma is 300 körül van. A bebörtönzöttek száma 24 ezer, egész pontos számokat nem tudunk, különböző statisztikák vannak, és az internáltak száma is olyan 12-16 ezer között mozog, tehát lényegesen nagyobb és kegyetlenebb ez a megtorlás. 56 megtorlása formálisan ugyan 63-ban véget ér, de ez csak látszat, hisz nagyon sok forradalmárt, különösen a barikádharcosokat, akikből a hatalom köztörvényes bűnözőt csinált azzal, hogy harcolt a barikádon, emberölésért vagy emberölés kísérletéért ítélik el, nem véve figyelembe azt, hogy ez harc volt, ahol őrájuk ugyanúgy lőnek. Sokan csak a hetvenes években szabadulnak, arról nem beszélve, hogy a megtorlás egyéb, nem büntetőjogi útjai, a mellőztetés, a forradalmárok gyerekeinek kiszorítása az iskolákból, a forradalom résztvevőinek kiszorítása a munkahelyekről, azaz továbbra is bélyegként kísér sokakat egészen a rendszerváltoztatásig.

A rendszerváltás óta van még adóssága az igazságtételnek?

Van. Elsősorban a kollektív felelősség alapján elítéltekről van szó, nevezetesen a svábok kérdéséről. Egy példa: a sváb leány elmegy a sváb bálba, mondjuk 38-ban, mert férjhez akar menni, párt akar keresni. Elé tesznek egy ívet, hogy írja alá, hogy belép a Volksbundba, és bemehet a bálba. Aláírja. Bemegy a bálba, megismerkedik a fiatalemberrel, egybe is kelnek fél év múlva. Nem érdekli utána a menyecskét a Volksbund, mert gyerekei születnek, a családot kell gondozni. Aztán 1946-ban kap egy idézést, hogy mint Volksbund-tagot elítélik és letölti a tíz hónapot. Ilyen és ehhez hasonló ügyekről van itt szó. Akik személyükben semmit nem tettek, semmilyen háborús bűncselekményt, vagy ahogy mondták, népellenes bűncselekményt nem követtek el, egyszerűen a kollektív felelősség alapján ítélték el őket. Ez a kör még nincs rendbe téve.

Milyen nehézségbe ütközött a másik körnek az igazságtétele?

Négy semmisségi törvénnyel nagyon sok mindent sikerült semmissé nyilvánítani, és nagyon sok ügyben volt egyedi felülvizsgálat, ahol a Legfelsőbb Bíróság többek közt magas rangú katonáknak az ügyét is rendbe tette.

Címlapról ajánljuk
Egy olimpia arról szól, hogy merjen álmodni az ember
Palasics Kristóf

Egy olimpia arról szól, hogy merjen álmodni az ember

Lendületet adhat a magyar férfi kézilabda-válogatottnak Argentína magabiztos legyőzése, a játékosok már Norvégia ellen készülnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×