eur:
392.59
usd:
362.91
bux:
73504.7
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

"Miniszterelnök úr, egyetlen tanácsom van"

Gyurcsány Ferenc sajnálja, hogy ha bárkit sértett az MSZP-frakció májusi balatonőszödi zárt ülésén elmondott szavaival. Az InfoRádió tudósítójának kérdésre válaszolva a miniszterelnök rámutatott: drámai monológban próbált szövetségeseket találni fontos kérdésekhez.

InfoRádió:

"A jövőre vonatkozóan szóba került-e valamilyen formában a balatonőszödi beszéd és annak hangneme, hogy a jövőben hogyan kommunkáljon Ön, hogyan beszéljen - akár a frakciótársaival is, egy zárt ülésen?"

Gyurcsány Ferenc: "Azért mosolygok, mert úgy kérdezi, mintha akár hallhatta is volna ennek az egyébként nem nyilvános ülésnek egyik hozzászólóját. Mécs Imre, a magyar demokratikus ellenzék nagy alakja, '56-os halálraítélt azt mondta: 'Miniszterelnök úr, egyetlen egy tanácsom van. Amit nekem meg kellett tanulni: beszéljen mindig úgy, hogy számol azzal a kockázattal, hogy vagy ezért, vagy azért, amit mond, az olyan fülekhez is eljut, ahova azt nem szánta.'

Azt remélem, hogy nem kell olyan országban élnünk - és azt is tudom, hogy ebben mindannyiunknak van dolga - ahol attól kell félnie a miniszterelnöknek, hogyha a gyermekét leteremti és hirtelen elragadtatja magát egy intő miatt, akkor másnap emiatt politikai konfliktusa lesz.

Hogyha szenvedélyesen beszél arról, hogy miért kellenek a reformok és a szenvedélytől fűtött megjegyzésében durva szavak is vannak, akkor nem kell azzal számolnia, hogy más jelentést és más értelmet kap.

Mindezzel együtt újra és újra, sokszor el kell mondani: sajnálom, hogy ha bárkit egy - egyébként nem nyilvános - megjegyzés szavai sértettek. Azért kell sajnálni, mert a miniszterelnök nyilvánvalóan egy drámai monológban megpróbált szövetségeseket, támogatókat találni fontos döntésekhez. E tekintetben pedig a beszéd túllépett önmagán, a küzdelem eszközévé vált.

A küzdelem eszközén pedig számon kérni a kiegyensúlyozott, nyilvános megszólalás összes jegyét, talán nem teljesen fair, de tudomásul vettem. Nem azzal foglalkozom, hogy mi fair és mi nem, hanem azzal, hogy azt mondom: sajnálom, hogy ha valakit sértenek ezek a szavak. Nem ezzel a szándékkal, hanem éppenséggel az aggódás, a szeretet és a felelősség szándékával szenvedélyes ez a szöveg."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vámosi Péter: a Red Bullnál a fejetlenség, a McLarennél a stratégiahiány okozza a legfőbb gondot
forma–1

Vámosi Péter: a Red Bullnál a fejetlenség, a McLarennél a stratégiahiány okozza a legfőbb gondot

A távozófélben lévő főtervező, Adrian Newey nem sokat foglalkozik már az autókkal, ami fokozza a problémákat a Red Bullnál – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. Vámosi Péter arról is beszélt, hogy bár jelenleg a McLaren autói a legjobbak a teljes Forma–1-es mezőnyben, versenyzőik kevés kockázatot vállalnak, ami nagy gátja az igazi áttörésnek.

Újabb szabotázsakció Franciaországban – káosz jöhet a távközlésben

Az éjszaka folyamán Franciaországnak újabb szabotázsakciókkal kellett szembenéznie, az ország hat régiójában hajnali 1 és 3 óra között több távközlési szolgáltató kábeleit vágták el. Párizs és az olimpia nem érintett.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Töretlen a lendület a tőzsdéken

Töretlen a lendület a tőzsdéken

Reggel az ázsiai tőzsdéken többnyire emelkedést láthattunk a japán Nikkei vezetésével, ezt követően pedig az európai tőzsdéken is jó a hangulat. Gazdasági események szempontjából csendes napra számíthatunk, a reggeli német kiskereskedelmi adat közzétételét követően nem várhatóak piaci hatással bíró események, a héten azonban több fontos GDP, illetve foglalkoztatottsági adat is érkezik majd. A magyar tőzsdén a nyitást követően kedvező a hangulat. A hazai nagypapírok közül a Richterre érdemes most különösen figyelni, miután a vállalat részvényei a nyitást követően nem csak új történelmi csúcsra emelkedtek, de a lélektani szempontból fontos 10 000 forintos szintet is áttörte az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×