eur:
390.8
usd:
359.59
bux:
73174.1
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Áldatlan állapotok a Kossuth téren

Tizedik napja tart a tüntetés a budapesti Kossuth téren, és mára a tízezrek által használt terület áldatlan állapotba került. A közterület-fenntartó munkásai és a szervezők által toborzott önkéntesek összeszedik ugyan a szemetet, az ellen azonban nincs mit tenni, hogy emberek százai a parkban végzik el a szükségüket.

Nincs elég mobilvécé, a teret megszállták az engedély nélküli árusok, mosogatási lehetőség nélkül meleg ételt főznek és osztanak az embereknek Budapest turisztikailag legfontosabb, nemzeti szempontból pedig a legnagyobb szimbolikus értékkel bíró terén.

Az ÁNTSZ gyakorlatilag tehetetlen, mert a rendezvénynek nincs gazdája - magyarázta az InfoRádiónak a hatóság szóvivője, Ritoók Emese.

Hozzátette, hogy a tisztiorvosi szolgálat az élelmiszer- árusokat ellenőrizheti.

A gulyáságyú működtetői kaptak ideiglenes engedélyt, és azok az árusok is kivonulhatnak a térre, akik kitelepedési engedéllyel rendelkeznek, és csak csomagolt élelmiszert árulnak.

Azonnal fogyasztható élelmiszereket, például perecet vagy kukoricát csak külön engedéllyel lehet árulni.

Bár a vizelet szagát már a metrókijáratnál is érezni lehet, máshol szinte felázott a talaj, és nem az esőtől.

Az ÁNTSZ szóvivője azt mondta, hogy ezt a problémát a közterület-fenntartóknak, valamint a kerületi önkormányzatnak kell kezelnie.

Arra a kérdésre, hogy mindez közegészségügyi kérdéseket is felvet-e, hiszen a térre kisgyermekeket is kivisznek, Ritoók Emese azt mondta: a hivatal megvizsgálja a kérdést.

Az InfoRádió megkeresése után az ÁNTSZ ellenőröket küldött ki a Kossuth térre.

Balatoni Mihály, Budapest tisztifőorvosa elismerte, hogy a hatóságok a rendezvény szervezetlensége és politikai felhangjai miatt tanácstalanok a szabályok érvényesítése során.

Elmondta: a helyszínen lévő két wc elégtelen egy ekkora tömegnek, ezért a felügyelők megvizsgálják, hogy van-e járványveszély a Kossuth téren.

A tisztifőorvosi szolgálat munkatársai azt is ellenőrzik, hogy a főzéshez szükséges minimális feltételek megvannak-e a téren - tette hozzá Balatoni Mihály.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor párbajtőrvívó a negyedik, Pupp Réka cselgáncsozó az ötödik helyen végzett az olimpia második napján. Mind a két csapatunk, a női kézilabda és a férfi vízilabda is egygólos győzelmet aratott. Major Veronika nyolcadikként zárta a légpisztolyos női döntőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×