eur:
390.72
usd:
359.87
bux:
73174.1
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Brutális rendőri túlkapások?

Megengedhetetlen tömeges rendőri túlkapásokról számolt be közleményében a Nemzeti Jogvédő Alapítvány. A szervezet szerint az elmúlt napokban magukból kivetkőző rendőrök több súlyos buncselekményt is elkövettek.

Az alapítvány konkrét példaként említi annak a fiatalembernek az esetét, akit szerda hajnalban Budapesten, a Magyar Rádiónál 8-10 rendőr letepert és brutálisan megvert, majd megbilincselve a rádió épületében újra kegyetlenül bántalmazták. A fiatalember állkapocs-csontja eltört, jelenleg is kórházi kezelés alatt áll.

Az alapítvány állítása szerint csütörtök hajnalban egy körúti lakos lement lakásából megnézni, hogy nem érte-e kár autóját. A rendőrök ekkor rohantak rá, bilincselték meg és vették őrizetbe.

Ugyanekkor a környéken egy kapualjból kilépő három fős társaság egyik fiatalkorú tagját elhurcolták, nyolc rendőr verte, rugdosta meg - jelenleg súlyos sérülésekkel fekszik egy kórházban rendőri őrizetben - írják a jogvédők.

Hozzáteszik: egy lakásukba igyekvő két fiatalt is lerohantak és bántalmaztak, majd őrizetbe vettek a rendőrök - mindezt két külföldi tudósító szeme láttára.

Részlet egy körúti lakos beszámolójából egy olyan akcióról, amely az alapítvány szerint "a végletekig kimeríti a túlzott rendőri erőszak kategóriáját":

"A már elfogott és hátrabilincselt kezű, max. 17 éves srácokat egyszercsak elkezdték ütni-verni, kézzel, tomfával, majd betuszkolták őket 1-1 rendőrautóba és ott tovább folytatódott a verés, kiegészítve rugdosással: a kommandósok az autó tetejének a peremébe két kézzel kapaszkodva páros lábbal lendültek be az autó utasterébe többször is. Ezután beszálltak melléjük ketten-ketten, becsukódtak az ajtók, és a kocsik elkezdtek rázkódni a veréstől, aminek a tompa puffanásai így is hallatszottak. Mindez 1-2 percen át tarthatott, ekkor az egyik autóból hallatszott az üvöltő kérdés: "Mik a célpontok?! Hova mentek a többiek?! Mit akartok megtámadni?!", de a válasz csak artikulátlan hörgés-vinnyogás volt."

Csütörtök hajnalban egy apa és fia tartott hazafelé a Kossuth térről, de a Nyugati téren belekerültek "a készenléti rendőrök dühöngő csoportjainak darálójába" - írják a jogvédők. A fiú megdöbbenve kérdezte a közeledő rendőröket, hogy "magyarok vagytok?" Erre rárohantak, hatan-nyolcan legyűrték, megbilincselték és betuszkolták a rabszállítóba.

<

Tömegoszlatás, kényszerintézkedés - szerdai képek

A szervezet közleményében emlékeztet: számos újságírót bántalmaztak munkavégzés közben, annak ellenére, hogy a tudósítókat védelem illeti meg.

Hangsúlyozzák, hogy a fenti cselekmények kimerítik a Btk. 226. §-a szerinti bántalmazás hivatalos eljárásban vétségét és - ha 8 napon belül gyógyuló sérülést okoz és a sértett magáníndítványt terjeszt elő - a könnyű testi sértés vétségét, vagy 8 napon túl gyógyuló sérülések esetén a súlyos testi sértés bűntettét.

A Nemzeti Jogvédő Alapítvány szerint a Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért és az Amnesty International által is megállapított jogtiprásoknak haladéktalanul véget kell vetni, az elkövetőket pedig felelősségre kell vonni.

Címlapról ajánljuk
Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor párbajtőrvívó a negyedik, Pupp Réka cselgáncsozó az ötödik helyen végzett az olimpia második napján. Mind a két csapatunk, a női kézilabda és a férfi vízilabda is egygólos győzelmet aratott. Major Veronika nyolcadikként zárta a légpisztolyos női döntőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×