eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

TGM: Rettenetes nagy baj van

Tamás Gáspár Miklós szerint a rendszerváltozás eszméi már régen nem élnek Magyarországon, bár lehet, hogy sokakat erre csak most ébresztett rá a kormány arroganciája és titkolózása.

A Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Kutatóintézetének munkatársa szerint olyan nagy a válság, hogy abban sem biztos, meg lehet-e tartani az önkormányzati választásokat.
/>
/>A filozófus az InfoRádióban azt mondta: a hazugság az első pillanattól kezdve szerves része a polgári demokráciának. A volt SzDSz-es képviselő szerint minden eddigi kormány hazudott.
/>
/>A volt szabad demokrata képviselő emlékeztetett: ez nem csak Magyarországon fordult elő, hiszen Bush amerikai elnök és Blair brit kormányfő is hazudott Irakkal kapcsolatban.
/>
/>Ami Tamás Gáspár Miklós szerint Gyurcsány Ferenc beszédében érdekes, és ami ekkora felháborodást váltott ki azok körében, akik egyébként is gyűlölik Gyurcsány Ferencet és kormányát, az az, hogy a kormányfő elismerte, hogy tudatosan hazudott, és titokban készített elő olyan politikát, amelynek az ellenkezőjét hirdette.
/>
/>A filozófus emlékeztetett arra, hogy már váltott ki hazugság felháborodást: az Antall-kormány hazugsága miatt kezdődött a taxisblokád.
/>
/>Arra is rámutatott, hogy a rendszerváltozás eszméi már rég megbuktak, ezt a Kádár-rendszer '90-es évek végi rehabilitációja tette világossá.
/>
/>Szerinte a '80-as évek végén hibás szisztémát dolgoztak ki a rendszerváltók, "így jöhetett létre az az anomália, hogy Magyarország ma sokkal privatizáltabb ország, mint Anglia, vagy bármelyik európai állam".
/>
/>"Vegytiszta, laboratóriumi ultrakapitalizmust hoztunk létre, amelynek embertelensége szembetűnő" - jelentette ki, hozzátéve: meglepetés nem érte a beszéd kapcsán, legfeljebb csak azért, mert kitört egy fejetlen, zavaros és ideológiátlan népi elégedetlenség.
/>
/>A szakértői kormány kapcsán azt mondta: az ötlet nem olyan rossz, de véghezvihetetlen.
/>

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 28. 17:42
×
×
×
×