eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Kossuth tér: "aki hazudik, az lop is!"

Tízezres tömeg gyűlt össze a Kossuth téren az esti órákban. A tüntetők áttörték a külső kordont és Gyurcsány Ferenc kormányfő lemondását követelik - jelentette az InfoRádió helyszínen tartózkodó tudósítója.

"Aki hazudik, az lop is" - skandálta a Kossuth téren összegyűlt mintegy tízezer ember Gyurcsány Ferenc miniszterelnökre utalva. A harmadik napja tartó megmozdulások résztvevői arra szólították fel a gazdákat, a taxisokat, hogy csatlakozzanak hozzájuk.

Az egybegyűltek a Gyurcsány-kormány lemondását követelik, miután vasárnap nyilvánosságra került egy felvétel, mely szerint a kormányfő politikustársai előtt elismerte: hazugsággal nyerték meg a választásokat.

Az InfoRádió a Kossuth téren tartózkodó tudósítója szerint brit, német, román, lengyel, szlovák, szlovén és román tévétársaságok is közvetítenek az eseményekről.

Több szónok "erkölcsi forradalomról" beszélt, és rendszeresen felhívta a figyelmet arra, hogy senki ne dőljön be "a mélyből jövő provokációknak". A szónokok mindegyike azt hangsúlyozta, hogy mindaddig kitartanak, míg el nem érik céljukat, a kormányfő lemondását.

A téren jelenlévők együtt hallgatták a rádiók híreit, és a kormányfő a köztévének adott esti nyilatkozatát. A tüntetők hangos fütyüléssel és pfujolással fogadták Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nevét és kijelentéseit.

A hozzászólók részéről számos bírálat érte Sólyom László köztársasági elnököt is, amiért az államfő szégyennek nevezte a hétfő esti Szabadság téri eseményeket.

A téren a délutáni órákban szót kért a kilencvenes évek végén a Kommunizmus Üldözötteinek Szövetségének vezetőjeként, s később két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Ekrem Kemál György is, aki arra hívta fel a résztvevőket, hogy az esti órákban menjenek a közrádió elé.

A téren nem lehetett jelét látni annak, hogy a felszólítást bárki is megfogadta volna, de a Magyar Rádió székházát a rendőrök kedd estére kordonnal vették körül.

A 2-es villamos este fél héttől már nem közlekedik a Jászai Mari tér és a Kossuth tér között. A rendezvényt biztosító rendőri erők a térre bevezető valamennyi utcát lezárták.

Címlapról ajánljuk
Vízilabda élőben: Magyarország–Franciaország

Vízilabda élőben: Magyarország–Franciaország

A házigazda franciák ellen mutatkozik be a magyar férfi válogatott a vízilabda-tornán. Nem lesz könnyű mérkőzés, a franciák sokat fejlődtek az elmúlt időszakban, a legutóbbi vb-n, Dohában, kiejtették a magyar csapatot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 28. 17:42
×
×
×
×