eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Reformok vagy hazugságok? A Gyurcsány-kormány első száz napja

Reformokkal indult a Gyurcsány-kormány második ciklusa - összegezte az első száz napot Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter. Száz nap, száz hazugság - reagált a Fidesz szóvivője.

Elindul az egészségügyi és az oktatási reform, átalakul a nyugdíjrendszer és a személyszállítás - sorolta Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter a kormány hivatalba lépése óta eltelt száz nap alatt meghozott döntéseket.

Számokban ugyanez: 19 törvény, 71 kormányrendelet, és 98 kormányhatározat.

Összehasonlításként: az Orbán-kormány első száz napjában 10 törvény, 44 kormányrendelet és 87 kormányhatározat született - mutatott rá a miniszter, majd a már jól ismert részletekkel folytatta.

A részletek

Átalakul a közgyógyellátás rendszere, jövőre bevezetik a vizitdíjat, és a kórházi napidíjat, de az ezekből befolyó 30-35 milliárd forint a háziorvosoknál és az intézményeknél marad.

A felsőoktatásban tandíjat kell majd fizetni, de átalakítják a hallgatói juttatások rendszerét is, a közoktatásban emelik a pedagógusok kötelező óraszámát.

Másként állapítják majd meg a nyugdíjat, és szigorodnak az előrehozott nyugdíj szabályai. Új, komplex rehabilitációs rendszert alakítanak ki a rokkantnyugdíjasok számára.

Csökkentették a minisztériumok és a felsővezetők számát, leépítik a közszférát, csökkentették a képviselők juttatását és több kedvezményt is megvontak tőlük.

Kiss Péter szerint az idő majd őket igazolja

Elfogadták, és az uniónak benyújtották a költségvetés stabilizálását célzó konvergenciaprogramot, illetve a hónap végéig lezárják és benyújtják az uniónak az Új Magyarország Fejlesztési Tervet is - sorolta a miniszter.

Az InfoRádió azon kérdésére, hogy a közhangulat hatására módosulhatnak-e a konvergenciaprogram számai, Kiss Péter kijelentette: később igazolódnak a kormány lépései, és a mostani intézkedések eredményei nyomán elülnek a viták.

Fidesz: száz nap, száz hazugság

A Fidesz azonban  máshogy látja. Szijjártó Péter szóvivő szerint a megszorító intézkedéseknek a hatásait nagyon nehezen lehet majd jóvátenni.

Nem igaz az, hogy a rövid távú megszorítás hosszú távú pozitívummal jár - hangsúlyozta az ellenzéki politikus.

"Száz nap, száz hazugság" - összegezte a második Gyurcsány-kormány eddigi tevékenységét Szijjártó Péter, aki szerint "az elmúlt száz napban szinte egyetlen egy olyan sem volt, amikor a kormány ne jelentett volna be valami olyan intézkedést, vagy elhatározást, amely szöges ellentétben állt a választási ígéretekkel".

Az első száz napot arra használta fel a kormányt, hogy értelmetlenül és nagy mértékben sarcolja meg a magyar embereket. Betegadó, tandíj, gázáremelés, adóemelések, erről szólt az első száz nap - vélekedett a Fidesz szóvivője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×