eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Hogyan kerülhető ki egy uniós szabály?

Szeptember 18-ától megszűnhet a génmanipulált növényekre vonatkozó magyarországi szabályozás. Az Európai Unió illetékes bizottsága ekkor dönt a magyar védzáradékról, amely szavatolta, hogy az országban ilyen növényt behozzanak vagy termesszenek. Ha megszűntetik, akkor Magyarországon más eszközökkel kell megakadályozni, hogy genetikailag módosított növényeket termesszenek.

Az MSZP környezetvédelmi és vízügyi munkacsoportjának vezetője az InfoRádióban azt mondta: már az Országgyűlés előtt van az a törvénymódosítás, amelynek értelmében szinte lehetetlen lenne genetikailag módosított növényeket termeszteni Magyarországon.

A szabályozás lényege, hogy úgy engednék meg ezeknek a növényeknek a termesztését, hogy lényegében tiltanának, vagyis olyan feltételeket teremtenének, hogy valójában ne lehessen ilyen növényeket termeszteni.

Ha például egy gazda genetikailag módosított növényt akar termeszteni, akkor széles védőzónát kellene hagynia a genetikailag nem módosított növényt termesztők földjétől, illetve szüksége lenne a szomszéd földhasználók beleegyező nyilatkozatára.

A tudomány mai állása szerint a génmódosított növények veszélytelensége nem bizonyított - mondta Orosz Sándor. Ennek ellenére több európai ország, köztük a szomszédos országok némelyike is engedélyezi ezek termesztését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az utolsó másodpercekben nyerte meg a brazilok elleni thrillert a női kézilabda-válogatott

Az utolsó másodpercekben nyerte meg a brazilok elleni thrillert a női kézilabda-válogatott

Ki korán kel, győzelmet lel: a magyar csapat ötgólos hátrányból jött fel, és Simon Petra góljával 25-24-re verte a brazilokat a párizsi olimpia csoportkörének második fordulójában.

Szegheő Péter: túlélési útmutató kánikula idejére

A kánikula átvészeléséhez adott hasznos tanácsokat Szegheő Péter belgyógyász az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt arról, hogyan készíthetjük fel a szervezetünket a nagy melegre, mit és mennyit érdemes inni és enni, sőt elemezte azt is, hogy sportolhatunk-e ilyen hőmérsékleti viszonyok közepette. Ráadásul elmondott egy javaslatot a sziesztával kapcsolatban…
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×