eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Századvég: fej-fej mellett Demszky és Tarlós

Kiélezett küzdelmet jelez Demszky Gábor és Tarlós István főpolgármester-jelöltek között a Századvég Politikai Elemzések Központja és a Forsense közös közvélemény-kutatása. Az elemzők szerint több mint másfél évtized elteltével első ízben mutatkozik reális esély arra, hogy Demszky Gábort leváltsák a budapesti városvezetés éléről.

Az elmúlt héten készült felmérés szerint a megkérdezettek 33 százaléka szavazna Demszky Gáborra, Tarlós Istvánra pedig 31 százalékuk voksolna. Így meghatározó jelentőségű lehet kettőjük versenyében a 17 százalékot kitevő bizonytalanok és a 8 százaléknyi "titkolózó" szavazó választása, illetve a részvételi arány alakulása.

A részvételüket biztosra ígérők 38 százaléka voksolna Demszky Gáborra, 36 százalékuk Tarlós Istvánra, 8 százalékuk pedig Katona Kálmánra, az MDF jelöltjére.

Ha csak Demszky és Tarlós között lehetne választani, akkor a megkérdezettek azonos arányban, 38-38 százalékban szavaznának rájuk. Katona Kálmán támogatóinak 38 százaléka szavazna a két jelölt közül Tarlós Istvánra és 25 százalékuk Demszky Gáborra, míg 23 százalékuk egyikükre sem, 12 százalék pedig nem tud választani a két politikus közül.

Az október 1-jei önkormányzati választáson a fővárosiak 59 százaléka ígéri biztosra, hogy elmegy szavazni. Négy évvel ezelőtt 52,68 százalék volt a részvételi arány. Tehát azok a feltételezések, amelyek rendkívül alacsony részvételt prognosztizálnak Budapest viszonylatában - a jelenlegi adatok alapján - nem támaszthatók alá - mutat rá az elemzés.

A kérdőíves közvélemény-kutatás adatfelvétele 2006. szeptember 4. és 11. között történt, amelynek során összesen 1134 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú budapesti személyt kérdeztek meg általános politikai, közéleti kérdésekről.

A mintavétel során - az összehasonlíthatóság érdekében - Budapest négy különböző régiójából hasonló méretű mintákat vettek.

Címlapról ajánljuk
Az utolsó másodpercekben nyerte meg a brazilok elleni thrillert a női kézilabda-válogatott

Az utolsó másodpercekben nyerte meg a brazilok elleni thrillert a női kézilabda-válogatott

Ki korán kel, győzelmet lel: a magyar csapat ötgólos hátrányból jött fel, és Simon Petra góljával 25-24-re verte a brazilokat a párizsi olimpia csoportkörének második fordulójában.

Szegheő Péter: túlélési útmutató kánikula idejére

A kánikula átvészeléséhez adott hasznos tanácsokat Szegheő Péter belgyógyász az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt arról, hogyan készíthetjük fel a szervezetünket a nagy melegre, mit és mennyit érdemes inni és enni, sőt elemezte azt is, hogy sportolhatunk-e ilyen hőmérsékleti viszonyok közepette. Ráadásul elmondott egy javaslatot a sziesztával kapcsolatban…
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×