eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Jogsértő adatbázist készíteni a tüntetőkről

Nyilvános politikai rendezvényen nemcsak a szónokok, hanem a résztvevők is közszereplőknek minősülnek - nyilatkozta az InfoRádióban az adatvédelmi biztos. Péterfalvi Attila ugyanakkor hozzátette: nem jogszerű, ha a résztvevőkről bárki adatbázist készít.

Képmást nyilvános közszereplés kivételével csak akkor lehet nyilvánosságra hozni, ha ehhez az illető hozzájárul. Egy politikai rendezvényen való részvétel azonban nyilvános közszereplésnek minősül - mondta Péterfalvi Attila. A bírói gyakorlat szerint ráadásul ebben az esetben nem csak a szónok, hanem minden résztvevő nyilvános közszereplő.

A média tehát mind a szónokot, mind a résztvevőket bemutathatja tudósításában. Jogellenes adatkezelés akkor merül fel, ha valaki nem saját használatára készít adatbázist, vagy ha megnevezi, hogy a rendezvényen ki vett részt, vagy melyik politikai szervezet tagja. Ilyenek már csak az érintettek hozzájárulásával készíthetők.

Az InfoRádió által megkérdezett ügyvéd szerint a demokráciában a politikai szónokok megzavarása alkotmányos eszköz. Magyar György kijelentette: jogsértő lehet, ha valakinek az adatait úgy használják fel, hogy ehhez nem járult hozzá.

Az MSZP alelnöke kedden azt mondta, hogy több településen is fideszes aktivisták zavarták meg a miniszterelnök kampányrendezvényeit. Juhász Ferenc a sajtótájékoztatóján olyan fotókat mutatott be, amelyek szerinte bizonyítják: több településen ugyanazok az emberek jelentek meg, és fütyülték ki Gyurcsány Ferencet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az utolsó másodpercekben nyerte meg a brazilok elleni thrillert a női kézilabda-válogatott

Az utolsó másodpercekben nyerte meg a brazilok elleni thrillert a női kézilabda-válogatott

Ki korán kel, győzelmet lel: a magyar csapat ötgólos hátrányból jött fel, és Simon Petra góljával 25-24-re verte a brazilokat a párizsi olimpia csoportkörének második fordulójában.

Szegheő Péter: túlélési útmutató kánikula idejére

A kánikula átvészeléséhez adott hasznos tanácsokat Szegheő Péter belgyógyász az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt arról, hogyan készíthetjük fel a szervezetünket a nagy melegre, mit és mennyit érdemes inni és enni, sőt elemezte azt is, hogy sportolhatunk-e ilyen hőmérsékleti viszonyok közepette. Ráadásul elmondott egy javaslatot a sziesztával kapcsolatban…
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×