eur:
393.7
usd:
356.5
bux:
72982.36
2024. szeptember 4. szerda Rozália

Vihar: a katasztrófavédelem vezetője elismerte felelősségét

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója elismeri felelősségét az augusztus 20-án történtek miatt, annak ellenére, hogy a katasztrófa idején Törökországban tartózkodott.

Még ha közvetlen személyes felelőssége nincs is az augusztus 20-án elkövetett hibában, a katasztrófavédelmi szervezet első számú vezetőjeként felelős a történtekért - derült ki Tatár Attila szavaiból.

A katasztrófavédelem főigazgatója elmondta: korrekt vizsgálat folyt az ügyben, így teljesen jogszerűnek tartják és tudomásul vették Lamperth Mónika miniszter döntését, amelyben feddésben, illetve megrovásban részesített több vezetőt is.

A főigazgató szerint saját vizsgálatot is folytattak és az összes érintett szolgálat közül elsőként hozták meg azokat a személyzeti és szerkezeti változtatásokat amiket szükségesnek ítéltek.

Tatár Attila kiemelte: szeretnék visszaszerezni azt a bizalmat, amelyet az OKF az elmúlt években érdemelt ki munkájával.

"Túl általánosak az OMSZ jelzései"

Annak kapcsán, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat korábbi nyilatkozataiban elutasította a felelősséget és a katasztrófavédelmet hibáztatta a történtekért, Tatár Attila megjegyezte: túl általánosak és operatív intézkedések végrehajtására nem alkalmasak azok a jelzések, amelyeket az OMSZ-tól kapnak.

A katasztrófavédelem főigazgatója hozzátette: Dunkel Zoltán, az OMSZ vezetője azt mondta, hogy amennyiben szükséges, tudnának konkrét, részletes riasztási adatot is szolgáltatni. "Azt gondolom, hogy ezt külön felkérés nélkül is meg kellett volna tenni, ha képesek erre" - vélekedett Tatár Attila.

A főigazgató hangsúlyozta: az augusztus 20-i, 5 ember halálát okozó vihar egy olyan természeti vis maior volt, amelyet a meteorológia sem volt képes időben ilyen pontossággal előre megjósolni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mérgezés miatt rengeteg hal pusztul el most a magyar vizekben

Mérgezés miatt rengeteg hal pusztul el most a magyar vizekben

A nyári forróságban nemcsak a nyílt vizek szintje csökkent drasztikusan, a tavak és folyók felmelegedése miatt oxigénhiány alakul ki, ami tömeges halpusztulást okoz. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője, Lévai Ferenc szerint ezen a nyáron a szokásos halveszteség a többszörösére nőtt, az áremelést azonban el akarják kerülni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.04. szerda, 18:00
Virág Barnabás
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Hatalmas területet foglalt el az orosz hadsereg, egyre súlyosabb a helyzet a keleti fronton - Híreink az orosz-ukrán háborúról kedden

Hatalmas területet foglalt el az orosz hadsereg, egyre súlyosabb a helyzet a keleti fronton - Híreink az orosz-ukrán háborúról kedden

Minimális ellenállással tör előre az orosz haderő a 60 ezres Pokrovszk felé, a város ostroma bármikor megindulhat. Közben támadásba lendültek az orosz csapatok Vuhledár térségében és Luhanszkban is. Friss elemzések szerint Oroszország összesen 600 négyzetkilométernyi területet foglalt el Ukrajnában a nyáron, ami 2022 óta nem látott szám. Kurszkban jelenleg áll az ukrán offenzíva: a Koronyevó-szektorban jelentettek kisebb támadásokat, de egyelőre nincs hír érdemi területszerzésről. Közben menesztették az ukrán állami energiavállalat vezetőjét. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború fejleményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×