eur:
393.19
usd:
355.64
bux:
72463.4
2024. szeptember 4. szerda Rozália

Gyurcsány szerint nincs szükség politikai felelősségre vonásra

A miniszterelnök szerint nem indokolt a politikai felelősségre vonás az augusztus 20-ai vihar okozta szerencsétlenség ügyében. A kormányszóvivő azt mondta: Gyurcsány Ferenc erről a vizsgálati anyag áttanulmányozása után döntött.

Danks Emese közölte: a kormányfő álláspontja szerint a vihar és a 120 kilométer/órás sebességgel tomboló szél nem politikai ügy és nem is kampánytéma.

Hozzátette: a szociális tárca felveszi a kapcsolatot az áldozatok hozzátartozóival a méltányossági támogatással összefüggésben.

Korábban a Fidesz és a KDNP is arra kérte a miniszterelnököt, hogy váltsa le a kancelláriaminisztert, miután a jogszabályok alapján Szilvásy György tehető felelőssé a vasárnap esti vihar utáni tragédiáért.

Kedden az esettel összefüggésben két embert felmentettek beosztásából.

A kancelláriaminiszter azt mondta: távoznia kell tisztségéből Bodor Tibornak, a Miniszterelnöki Hivatal főosztályvezetőjének, aki aláírta a tűzijátékot rendező Nexus Kft.-vel a hiányos szerződést.

Szilvásy György hozzátette: a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ügyeletvezetőjét, aki nem olvasta el a közeledő viharra figyelmeztető e-mailt, a szervezet vezetője szintén felmentette beosztásából. Két másik katasztrófavédelmis ellen fegyelmi eljárás indult.

Elmondta: a vizsgálat szerint mulasztott az Országos Meteorológiai Szolgálatnál (OMSZ) ügyeletet teljesítő meteorológus is, aki ellen szintén fegyelmi eljárás indult.

További vizsgálat tisztázza, hogy felelős-e a történtekért Tatár Attila országos katasztrófavédelmi igazgató és helyettese, Muharai Árpád, valamint Dunker Zoltán, az OMSZ vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.04. szerda, 18:00
Virág Barnabás
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Miközben a fél világ Ukrajna meghökkentő sikerét ünnepelte, végveszélybe került egy stratégiai fontosságú város

Miközben a fél világ Ukrajna meghökkentő sikerét ünnepelte, végveszélybe került egy stratégiai fontosságú város

A háború elején teljesen elképzelhetetlen volt, hogy az ukrán haderő megtámadja Oroszországot és elfoglal egy egész várost a rivális állam területén, így nem meglepő, hogy sokan hatalmas sikerként ünnepelték azt, hogy az 5000-es lélekszámú Szudzsa augusztusban ukrán kézre került. Közben kevés szó esett arról, hogy az orosz hadsereg elfoglalt számos kistelepülés mellett egy 14 ezres kisvárost, Novohrodivkát és felvonultak a stratégiai fontosságú Pokrovszk térségében. Ha az ukrán hadvezetés nem tudja sürgősen stabilizálni a helyzetet a keleti fronton, egyértelműen kijelenthető lesz, hogy sokkal nagyobbat vesztettek Kurszk megtámadásával, mint az oroszok, nemcsak Donyeck megye kerülhet súlyos veszélybe, de Dnyipropetrovszk védelmére is fel kell készülnie az ukrán hadseregnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×