eur:
393.17
usd:
354
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

A kánikula ellenére sem lesz légkondi a Combinókon

Nem lesz légkondícionáló, és több ablak sem a Combino villamosokon - mondta Vág Péter, a BKV Zrt. Combino projektigazgatója. Szerinte egyedüli megoldás egy erősebb légcserélő rendszer beépítése lenne, aminek lehetőségét jelenleg vizsgálják. Egyelőre azonban nem ez a legnagyobb problémája a BKV-nak: a villamosokat többszöri üzemzavar után kedden átmenetileg kivonták a forgalomból.

Vág Péger azt mondta, hasonló klímájú városokban sem tesznek légkondícionálót a villamosokba. Ráadásul Budapesten 400 méterenként van megálló, azaz egy jármű nagyjából egy percig halad, aztán egy percig nyitott ajtókkal áll a megállóban. Így nem is lehet lehűteni, legalábbis hidegen tartani a villamost.

Ráadásul ha légkondícionálót is kért volna a BKV a villamosokba, akkor csaknem 2 milliárd forinttal többet kellett volna fizetnie azokért. A szerkezet pedig 1,4 tonnás, amelyet - Vág Péter számításai szerit - 345 napig feleslegesen hurcolt volna a jármű, a 20 napos kánikula miatt.

Megnyugtatásul a projektigazgató elmondta, hogy a járművekbe sötétített ablakokat építettek, amely a napenergia 65 százalékát megszűri, 28 ablakot pedig ki lehet nyitni. Levegőztető rendszer is van a villamoson, igaz, mint mondta, ennek teljesítményét növelni lehetne.

Egyelőre azonan eket sem tehetjük próbára. A Siemens kedden visszahívta a villamosokat, és akkor engedi újra forgalomba a szerelvényeket, ha azok üzembiztosak. Addig Ganz villamosokat állít forgalomba a BKV. A közlekedési vállalat azt reméli, hogy szerdán már újra járhatnak a járművek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Csütörtökre virradóra a fehérorosz légierő megsemmisített két orosz Sahed drónt, amelyek beléptek Belarusz légterébe. Vlagyimir Putyin a Keleti Gazdasági Fórumon mondott csütörtöki beszédében kijelentette, kudarcot vallott Ukrajna kurszki offenzívája, amellyel az ukrán hadsereg csak saját magát gyengítette meg. Az orosz elnök szerint az orosz társadalom csak erősebb lett a támadás nyomán, az ukrán haderő viszont hamarosan elveszítheti harcképességét. Putyin egy ironikus megjegyzésében azt mondta, Kamala Harrist támogatja az amerikai elnökválasztáson. Az ukrán parlament jóváhagyta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter lemondását, utódja eddigi helyettese, Andrij Szibiha lett, akit már el is fogadott a törvényhozás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×