eur:
393.3
usd:
353.92
bux:
72415.44
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Teljesítményarányos fizetés a közszférában?

Néhány év múlva teljesítményük alapján megfizetett, tulajdonosi szemléletű hivatalnokok dolgoznak majd a közszolgálatban, ha minden úgy alakul, ahogyan azt a miniszterelnök és a január elsején felálló Kormányzati Személyügyi Központ vezetője elgondolta. Gyurcsány Ferenc a Parlamentben mutatta be Szetey Gábort, akire saját elmondása szerint történelmi feladat vár.

Gyors, egyszerű és megfizethető közigazgatásra van szükség - mondta el a miniszterelnök, amikor bemutatta Szetey Gábort. Gyurcsány Ferenc a szemlélet és a magatartás megváltozását várja el a közszférában dolgozóktól, ehhez pedig értékelni kell a teljesítményt. Ennek lehetővé tétele lesz a többi között az új központ feladata - derült ki a kormányfő szavaiból.

Mint mondta, a központ nem egyszerűen csak személyi kérdésekkel foglalkozik majd, hanem szerkezet átalakító döntésekkel is. Alapfeladataként részt vesz a központi igazgatás átalakításában, a közszolgáltatások szélesebb körében azonban csak ajánlásokat dolgoz ki és módszertani segítséget nyújt.

Történelmi feladat előtt

Szetey Gábor a Philip Morristól igazolt a kormányzathoz. A 38 éves közgazdász tulajdonosi szemléletet akar kialakíttatni a hivatalnokokban. Történelmi feladatnak tartja a teljesítmény szerinti bérezési rendszer kialakítását, a párhuzamos tevékenységek megszüntetését és a bürokrácia visszaszorítását.

A közgazdász azt mondta: a cél az, hogy az adófizetők a pénzükért jobb szolgáltatást kapjanak az élet minden területén.
Mint mondta, az új teljesítményértékelési rendszer októberre készülhet el, a Kormányzati Személyügyi Központ pedig január elsején kezdi meg működését.

Az államtitkár nem tudta megmondani, hogy hány főt kell elbocsátani a közszférából, a kétéves bérbefagyasztást firtató kérdést pedig azzal hárította el, hogy az nem bérbefagyasztás, hanem "rugalmas bértömeg-gazdálkodásra való áttérés".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Vihar előtti csend a tőzsdéken

Vihar előtti csend a tőzsdéken

A hét korábbi részében látott eladási hullám után mostanra inkább megnyugvás látszik a tőzsdéken. Az amerikai indexek tegnap vegyesen teljesítettek, míg Ázsiában szintén felemások voltak a mozgások, egyedül a japán piac került nagyobb mínuszba a kamatemelési várakozásokra ráerősítő júliusi bérstatisztikákat követően. Ami az európai tőzsdéket illeti, a globális hangulattal összhangban itt is oldalaznak a vezető indexek. Nincs ma hiány makroadatokból, itthonról és az EU-ból kiskereskedelmi statisztikák jöttek, míg az Egyesült Államokban többek között az ADP-munkanélküliség számait közölték. Az igazán fontos NFP munkaerőpiaci statisztika holnap érkezik az USA-ból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×