eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Gólya Gellért: hatékony volt a parlagfűirtás

Hatékony volt a parlagfű irtás tavaly Magyarországon, 22 százalékkal csökkent ugyanis a parlagfű pollenkoncentrációja az előző évekhez képest - mondta az InfoRádiónak a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezetője. Gólya Gellért szerint ez az emberek jogkövető magatartásának, a civil szervezetek és tárca akcióinak, a büntetéseknek, illetve az időjárásnak is köszönhető.

Tavaly 19 ezer hektárnyi parlagfüves területet derítettek fel, 8600 esetben rendeltek el kényszerkaszálást, és 218 millió bírságot szabtak ki - mondta Gólya Gellért, aki szerint ez az összeg elég jelentős ahhoz, hogy jogkövető magatartásra ösztönözze az embereket.

Látható tendencia, hogy egyre többekben tudatosul: a parlagfüvet mindannyiunk egészsége érdekében irtani kell - tette hozzá a főosztályvezető.

Idén is büntetnek

A június 30-i parlagfű mentesítési határidőt követően most az idén is megindulnak a felderítések. Ahol parlagfüves foltot találnak, ott elrendelik - a tulajdonos, illetve a földhasználó költségére - a kényszerkaszálást.

Gólya Gellért szerint ennek a költsége nem csak a terület méretétől, de a domborzati viszonyoktól is függ, mivel más költsége van a kézi és a gépi kaszálásnak.

A főosztályvezető felhívta a figyelmet arra, hogy a védekezési költség mellett 20 ezertől 2 millió forintig terjedő növényvédelmi bírságot is kiszabnak a törvényt megszegőkre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Megvan a Balaton idei egyik fő nyertese

Augusztus végén lezárult a balatoni hajózás főszezonja. Nyár végéig a Balatoni Hajózási Zrt. kompjai 1 millió 229 ezer, a személyhajók pedig 791 ezer utast szállítottak. Így idén a Bahart tavalyhoz képest már 2 hónappal korábban, augusztus végére elérte a 2 milliós utasszámot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×