eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Gyurcsány már megígérte a 100 ezres minimálbért

Kormányra kerülése esetén radikális minimálbér-emelést ígér a Fidesz. Ezt Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt jelentette be a szerda esti vitában. Gyurcsány Ferenc ugyanerről tavaly beszélt a parlamentben, amikor meghirdette a bérfelzárkóztatási programot.

Ha kormányra kerül a Fidesz, radikális megemeli a minimálbért - jelentette be Orbán Viktor, a párt elnöke, miniszterelnök-jelölt a szerda esti vitában.

"Nem lehet, hogy napi nyolc órai munkából olyan kevés legyen a fizetés, mint most" - hangsúlyozta a Fidesz elnöke.

Az SZDSZ programjában is szerepelt

A százezer forintos diplomás minimálbér az SZDSZ 2002-es programjában is szerepelt, egészen pontosan úgy, hogy a mindenkori minimálbér kétszerese legyen az összeg.

A közszférában dolgozókra vonatkozó elképzelést a Medgyessy-kormány 100 napos programjával vezette be, 2002 szeptemberében.

Ugyanezen program - és az MSZP választási ígérete alapján - adómentessé tették az akkor ötvenezer forintos minimálbért.

Gyurcsány is 2010-re ígérte

Az MSZP mostani választási programjában az a cél, hogy a minimálbér a létminimum emelkedésénél gyorsabban emelkedjen. Erről a miniszterelnök tavaly szeptemberben beszélt a parlamentben.

Akkor elmondta: azt javasolja az Országos Érdekegyeztető Tanácsnak, a szociális partnereknek és a Gazdasági és Szociális Tanácsnak, hogy állapodjanak meg a minimálbér emelésének következő négy-ötéves programjáról. Ennek során tűzzék ki célul, hogy 2010-re a minimálbér átlagos összege eléri, vagy meghaladja a 100 ezer forintot.

Az országos érdekegyeztető tanáccsal a kormány többéves megállapodást kötött a minimálbér emelésének üteméről.

7 százalékos gazdasági növekedés kell hozzá

Csaba László közgazdász szerint a minimálbér 100 ezer forint fölé emelése csak 7, vagy annál magasabb gazdasági növekedés mellett képzelhető el. Jelenleg ez azonban csak 3 százalék körül mozog, így Csaba László szerint az elképzelés finanszírozhatatlan. Csaba László az MSZP által ígért 25 százalékos béremelést reálisabbnak látja.

Lehet és kell is

Megvalósítható és megvalósítandó a minimálbér emelése - közölte Bogár László közgazdász. A szakértő szerint alaposan végig kell gondolni, hogy maradhat-e adómentes a minimálbér, azonban erre a kérdésre nem adható automatikus válasz.

A közgazdász az emelést nem tartotta irreálisan magasnak, mivel a javaslat négy év alatt valósulhat meg. Szerinte a munkaerő komplex társadalmi újratermelődéséhez szükség van ekkora összegre. Alacsony bérek mellett a munkaerő minősége is alacsony lesz - mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország bekeményít a gyerekek és fiatalok mobilhasználatával szemben. A héten kiadott új ajánlások szerint kétéves korig nem is láthat képernyőt egy gyermek, de még az idősebbek számára is csak néhány órányi mobilozást kellene engedni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
Lángszóró drónokat vetett be az ukrán hadsereg - Ukrán háborús híreink vasárnap

Lángszóró drónokat vetett be az ukrán hadsereg - Ukrán háborús híreink vasárnap

Az ukrán légierő szerint Oroszország szombaton összesen 67 nagy hatótávolságú drónt indított egy éjszakai tömeges támadás során, amelyek közül 58-at sikerült lelőni, a légvédelmi egységeket Ukrajna 11 régiójában vetették be, Kijevben a parlament épülete mellett is találtak drónroncsokat. Közben lángszóró drónokat használ az ukrán hadsereg, hogy felégesse az oroszok állásait, az orosz hadsereg pedig elfoglalta a donyecki régióban található Novohrodivka települést. Ukrajnai háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×