eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Gyurcsány: Ön hazardírozik! - Orbán: Hol a pénz?

Egészségügy, munkahelyteremtés, oktatás - három téma a nyolcból, amiről Gyurcsány Ferenc szocialista és Orbán Viktor fideszes miniszterelnök-jelölt szerda este vitázott. A kormányfő többször hangsúlyozta, nem ígérni, nem beszélni, hanem cselekedni kell. A Fidesz elnöke azt kérte a nézőktől, döntsenek önállóan a szavazáson, tegyék fel önmaguknak a kérdést, hogy jobban élnek-e, mint négy éve?

Bevezetők: köszönet a gátakon dolgozóknak

A vitát kezdő Gyurcsány Ferenc, majd Orbán Viktor is először az árvízvédelemben részt vállalóknak mondott köszönetet.

"Köszönet a győzőknek, akik győzik a munkát a gátakon" - mondta a kormányfő.

Sikeres Magyarországot szeretnénk építeni, hiszek abban, hogy csinálható egy jobb ország, teremthető egy igazságosabb ország, amelyben a politikai riválisok becsülik és tisztelik egymást - tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

Orbán Viktor azt mondta: a rendszerváltoztatás célja a szabadság megteremtése volt.

Ez a lehetőség áll előttünk - közölte. A fideszes politikus arra kérte a szavazókat, hogy ne elsősorban a kampányok alapján, hanem saját, személyes tapasztalataik alapján szavazzanak vasárnap.

Orbán: nem hagyjuk elsorvadni a falvakat

A falvakban a legnagyobb veszély a politika és a belvíz - mondta a kormányfő.

Emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor kormányzása alatt Torgyán Józsefnek, egy "budapesti ügyvédnek adta" a mezőgazdaságot.

Úgy tűnik, most is erre készül, amikor a Magoszra bízná a mezőgazdaságot - tette hozzá a kormányfő.

Orbán Viktor azt mondta: a gazdákat cserbenhagyta a kormány.

A kabinet dolga az, hogy piacot szerezzen a magyar termékeknek, ebben sikertelen volt Magyarország. Meg kell védeni a piacokat - jelentette ki.

A Fidesz elnöke azt mondta: meg kell tartani a magyar termőföldet, mert enélkül földönfutókká válunk.

Emlékeztetett arra, hogy a posták, iskolák, óvodák bezárása miatt a vidékiek úgy érzik "elsorvadnak a falvak".

A Fidesz nem engedné, hogy ez folytatódjon, újra megnyitná a postákat, óvodákat - mondta Orbán Viktor.

Gyurcsány Ferenc azt mondta: Orbán Viktor zárta be az Oroszország felé vezető kaput, így vesztett Magyarország piacokat. Hozzátette: a Fidesz kormányzása alatt sok iskolát zártak be.

Gyurcsány: mi betartottuk, amit ígértünk!

Orbán Viktor emlékeztetett rá, hogy az államadósság és a költségvetési hiány aggasztó mértéket öltött ebben a kormányzati ciklusban.

Emiatt adó- és illetékemelések következnek be. A Fidesz úgy gondolja: ilyen adósságba taszítani Magyarországot felelőtlenség - mondta.

Kormányváltás után fel kell tenni a kérdést, hogy hova tűnt a pénz? - kérdezte Orbán Viktor.

Utalt arra is, hogy a Pénzügyminisztérium nem tette közzé az első negyedéves adatokat.
Ez tarthatatlan, a magyar embereknek joguk van ismerni ezeket az adatokat - mondta.

A megoldás nem a megszorítás. Kevesebb adóra, politikusra, nagyobb gazdasági növekedésre van szükség, amely munkát ad az embereknek - közölte a Fidesz elnöke.

Gyurcsány Ferenc arra emlékeztetett, hogy Orbán Viktor 1998-ban 7 százalékos gazdasági növekedést ígért, 2002-re viszont csak 3 százalék lett.

Az MSZP olyan országot szeretne, amelyben nem beszélnek az adócsökkentésről, hanem meg is teszik. Míg a Fidesz csak ígérte, addig az MSZP végre is hajtotta - közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

A Fidesz által számon kért pénzt a kormány autópályákra, nyugdíjakra költötte. "Mi betartottuk, amit ígértünk" - mondta a szocialista politikus.

A mostani kormány egyharmadával költ kevesebbet a bürokráciára, mint a Fidesz-kormány - tette hozzá.

Ki mondta, hogy "panelproli?"

Az MSZP a Fidesszel szemben nem akart mindenkin egyformán segíteni, annak nem akart többet adni, akinek nincs szüksége a segítségre - mondta Gyurcsány Ferenc.

A Fidesz családtámogatási politikáját adókedvezményekre építette, amelyet csak kevesen tudtak igénybe venni. Az MSZP azt mondta: minden gyermek egyenlő, ezért a családi pótlékra építi politikáját - közölte.

A kormányfő kijelentette: harmincmillió forintos lakáshitelhez kamattámogatást adni "ingatlanbefektetési támogatás". A kormányzati ciklus alatt 50 ezer panellakást újítottak fel - mondta. Hozzátette: ezt folytatni kívánják.

Orbán Viktor a népesség csökkenésének veszélyéről beszélt. Azt mondta: támogatni kell azokat a fiatalokat, akik lakáshoz akarnak jutni.

A Fidesz visszaállítja az adókedvezményt, családi gépkocsi-programot indít, csökkenti az autópálya-matricák díját - jelentette ki a fideszes politikus.

Orbán: az egészségügy nem üzlet

Az előző négy évben a gyógyszerek ára jelentősen növekedett - mondta Orbán Viktor. A kórházak eladósodtak. Erre azonban nem az a megoldás, hogy eladjuk azokat - jelentette ki.

"Az egészség nem üzlet" - közölte a Fidesz elnöke. Kijelentette: a Fidesz megfékezi a gyógyszerárakat, bizonyos rétegeknek ingyenessé teszi az orvosságokat, nem lesz fizetős gyógyszerfelírás és vizsgálat.

Gyurcsány Ferenc kijelentette: nem igaz, hogy fizetőssé kívánják tenni a gyógyszerfelírást és bizonyos vizsgálatokat.

Azt mondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnökként privatizálni akarta a kórházakat, és Mikola István egészségügyi miniszterként ezt meg is próbálta egy intézménnyel.

Arra kérte a Fidesz elnökét, hogy a kampányt, amely szerint a szocialisták privatizálnák a kórházakat, fejezze be a nagyobbik ellenzéki párt.

Gyurcsány: nem kell körmös

Mindenki azt szeretné, hogy a gyereke sikeres legyen - mondta a miniszterelnök. Közölte: arra kell buzdítani a gyerekeket, hogy legyenek kreatívak, tegyenek fel kérdéseket, ne "körmössel" büntessék őket.

Gyurcsány Ferenc kijelentette: a falvaknak szükségük van az iskolákra. Hozzátette: ebben a kérdésben a koalíciós partnerrel is vitája van. "Egyre inkább úgy látom, hogy szocialista oktatási miniszterre van szükség" - mondta a kormányfő.

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy az elmúlt négy évben falusi iskolákat zártak be. "Körmös nem kell!" - jelentette ki, majd Magyar Bálint oktatási miniszter tevékenységét - utalva az érettségire - ámokfutásnak nevezte. A Fidesz elnöke szerint a jövő kulcsa a tanulás, mert annak segítségével lehet munkához jutni.

Az elmúlt négy évben a magyar oktatási rendszer kaotikussá vált. Vissza kellene térni a magyar oktatásügy régi hagyományaihoz, ahhoz, hogy haladó és nyitott legyen. Vissza kell szerezni a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt.-t - jelentette ki Orbán Viktor.

Azt mondta: javítani kell a szakképzés színvonalán, a Fidesz készen áll erre, együttműködve a gazdasági élet szereplőivel.

Gyurcsány Ferenc felhívta a figyelmet: Orbán Viktor mindenre pénzt ígér, de azt nem mondja, mi adná ennek forrását.

Orbán: nem válhatunk Európa balekjaivá

Orbán Viktor azt mondta, hogy a magyar gazdaság előtt óriási lehetőség előtt áll a Balti-tenger és az Adriai-tenger közötti régió fejlődése miatt.

A Fidesz újraindítaná a Széchenyi-tervet, amelynek révén mindenki munkához jutna, aki dolgozni szeretne - tette hozzá. A politikus közölte: ehhez csökkenteni kell a társadalombiztosítási járulékokat.

"Nem szabad Európa balekjaivá válnunk", amit lehet azt, magyar kézben kell tartani - mondta Orbán Viktor, aki szerint ehhez új közbeszerzési törvényt kell alkotni.

Gyurcsány Ferenc szerint a Fidesz nem fogalmazott meg konkrét gazdasági programot.

A járulékcsökkentés nem teremt új állásokat, mert ettől nem lesz szükség több fodrászra, pincérre - mondta.

Emlékeztetett arra, hogy a Fidesz-kormány idején csökkentették a társadalombiztosítási járulékokat, de a tb-nél bejelentettek száma nem nőtt, hanem csökkent. A szocialista politikus szerint a beruházás és a fejlesztés teremt csak új munkahelyeket, nem a járulékcsökkentés.

Elnök úr, ön hazardírozik - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

Gyurcsány: a Fidesz-kormány alatt csökkent a foglalkoztatottak száma

Gyurcsány Ferenc azt mondta: 40 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma 1998 és 2002 között.

Ahhoz, hogy valahol munkahely legyen, utakat, vasutakat kell építeni. Jó szakképzés is kell, erről a kormány már megállapodást kötött az iparkamarával - közölte.

Azt mondta, hogy ebben a kormányzati ciklusban növekedett az alkalmazottak száma.

A foglalkoztatottak számának növekedéséről szól a hivatalos propaganda. Ezek azok, akik a vizsgált időszakban legalább egy órát dolgoztak - válaszolt Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke kijelentette: a jólét és a munka Magyarországon elvált egymástól.

Amikor Magyarországon polgári kormány van, akkor többen dolgoznak, amikor szocialista kormány van, akkor csökken a számuk. A Fidesz a teljes foglalkoztatottságot tűzi ki célul - mondta.

Emlékeztetett arra is, hogy a kormány hibája miatt körbetartozások alakultak ki, ezért több mint 10 ezer kis- és közepes vállalkozás ment tönkre.

Orbán: Budapest-fejlesztési minisztériumot!

Orbán Viktor azt mondta: a Fidesz szükségesnek látja a Budapest-fejlesztési minisztérium felállítását.

Történtek béremelések Magyarországon, de amit az egyik kézzel betett a kormány az emberek zsebébe, a másikkal elvette. Nőttek a gyógyszerárak, az energia ára.

"Radikális minimálbéremelésre készülünk" - mondta Orbán Viktor.
Hangsúlyozta: négy év alatt 100 ezer forintra kell emelni a minimálbért, ugyanis ekkora összeg kell ahhoz, hogy valaki munkából meg tudjon élni.

Az áram árát 10 százalékkal csökkenti majd a kormány. Olyan államot akarunk, amelyik szolidáris saját polgáraival, a nyugdíjasok számíthatnak a 14. havi nyugdíjra.

Gyurcsány Ferenc azt mondta: sem Orbán Viktor, sem a Fidesz nem szavazta meg a 13. havi nyugdíj bevezetését.

A 14. havi nyugdíj problémája az, hogy nem kezeli az igazságosságot. A nyugdíjak közötti különbséget elsősorban az okozza, hogy mikor mentek az érintettek nyugdíjba, nem az, mennyit dolgoztak - közölte a szocialista politikus.

Elsősorban azoknak kell emelni a nyugdíját, akik lemaradtak. Erről az Országgyűlés törvényt hozott - tette hozzá.

Orbán Viktor válaszában kijelentette: megszavazta a 13. havi nyugdíj bevezetését.

Zárszó

Gyurcsány Ferenc azt mondta: valódi programot kell adni, nem "fátyolos hangon" beszélni a nyugdíjasokról.

Tettre, cselekvésre van szükség egy jobb világért! - jelentette ki zárszavában a kormányfő.

Orbán Viktor jókedvű, emberséges, tetterős kormányt ígért. Hozzátette: ne felejtsék el, először mindenki magyar, csak utána pártszimpatizáns.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország bekeményít a gyerekek és fiatalok mobilhasználatával szemben. A héten kiadott új ajánlások szerint kétéves korig nem is láthat képernyőt egy gyermek, de még az idősebbek számára is csak néhány órányi mobilozást kellene engedni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
Lángszóró drónokat vetett be az ukrán hadsereg - Ukrán háborús híreink vasárnap

Lángszóró drónokat vetett be az ukrán hadsereg - Ukrán háborús híreink vasárnap

Az ukrán légierő szerint Oroszország szombaton összesen 67 nagy hatótávolságú drónt indított egy éjszakai tömeges támadás során, amelyek közül 58-at sikerült lelőni, a légvédelmi egységeket Ukrajna 11 régiójában vetették be, Kijevben a parlament épülete mellett is találtak drónroncsokat. Közben lángszóró drónokat használ az ukrán hadsereg, hogy felégesse az oroszok állásait, az orosz hadsereg pedig elfoglalta a donyecki régióban található Novohrodivka települést. Ukrajnai háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×