eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Török Gábor: több fideszes egyéni mandátum várható

A Vision Consulting mandátum-becslése szerint a Fidesz több egyéni mandátumot szerezhet a 2006-os választásokon. A Fidesznek egyértelműen a két párti parlament lenne előnyös - tette hozzá Török Gábor, az intézet igazgatója.

A két oldal kiegyenlített támogatottsága esetén a jobboldal tűnik esélyesebbnek arra, hogy a 176 egyéni választókörzet "halvány többségében" győzzön - mondta el az InfoRádióban a Vision Consulting igazgatója.

Török Gábor hangsúlyozta: a győztes szempontjából döntő lehet, hogy a két nagy párton kívül bekerül-e egy vagy két kisebb párt is a parlamentbe, mert ha ez megtörténik, akkor a Fidesznek a baloldalhoz képest 35-40 körzettel többet kellene megszereznie az abszolút többség eléréséhez.

A Fidesznek a kétpárti parlament a legkedvezőbb

A szakember szerint a Fidesznek az lenne a legkedvezőbb, ha csak két párt kerülne be a parlamentbe, mert ebben az esetben nagy esélye van arra, hogy az egyéni választókörzetek megnyerésével egyedül szerezzen abszolút többséget.

Ha az SZDSZ bekerül, akkor ez már lényegesen nehezebb a jobboldal számára, kivéve akkor, ha listán 5-10 százalékpont közötti előnnyel győzne - tette hozzá.

Török Gábor leszögezte: ha valamelyik párt képes lenne ilyen előnyre szert tenni, akkor földcsuszamlás-szerű győzelmet arathat, de a mostani közvélemény-kutatások nem valószínűsítik ezt a forgatókönyvet.

A módszerről

A Vision Consulting igazgatója óvatosságra intett a vizsgálatuk aktuális hasznosíthatóságával kapcsolatban, mert az nem veszi figyelembe a jelenlegi a választói hangulatot, hanem a múltbeli eredményekből, eseményekből indul ki.

A mi mandátumbecslésnek nevezett esélylatolgatásunk nem alkalmas arra, hogy előre jelezze, mi történik 2006-ban; arra szolgál, hogy később megnézzük, hogyan alakultak az események az előjelekhez képest - tette hozzá Török Gábor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×