eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Ki lesz Polt utóda?

A választások első fordulója előtt hozza nyilvánosságra a köztársasági elnök, hogy kit jelöl a legfőbb ügyész posztjára. Polt Péter mandátuma május 16-án jár le.

A Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnöke közölte, hogy az államfő még a választások első fordulója előtt megnevezi, kit javasol a legfőbb ügyészi posztra. Polt Péter mandátuma május 16-án jár le.

Wéber Ferenc azt követően beszélt erről a Magyar Távirati Irodának, hogy a Népszabadság úgy értesült: az államfő a jövő héten bejelenti, kit jelöl a legfőbb ügyész posztjára.

A sajtófőnök nem erősítette meg, csupán találgatásnak nevezte a nyilvánosságra került neveket.

A lap szerint a legesélyesebb a posztra Juhász András Fejér megyei főügyész, Sódor István volt fővárosi főügyész, fővárosi fellebbviteli főügyész, valamint Horányi Miklós szegedi fellebbviteli főügyész.

Korábban felmerült, Kondorosi Ferenc, az Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkárának a neve is, de az ő megválasztása csak a jelenlegi kormánypárti többség mellett lehetséges.

Az InfoRádió értesülése szerint a jelöltek között szerepel Belovics Ervin neve is, aki jelenleg a legfőbb ügyész helyettese.

Sólyom László korábban egyértelművé tette, hogy nem egyeztet a pártokkal, de a jelölt nevét még a választás előtt nyilvánosságra hozza.

Az alkotmány rögzíti, hogy az új vádhatósági vezető személyére az államfő tesz javaslatot, majd egyszerű többséggel szavaz róla a parlament.

Az alkotmány azt is rögzíti, hogy az Országgyűlés alakuló ülését a választást követő egy hónapon belül a köztársasági elnöknek össze kell hívnia, vagyis a parlament első ülését legkésőbb május 23-áig kell megtartani. Így elképzelhető, hogy a legfőbb ügyész posztja egyetlen napra sem marad betöltetlen.

Az új legfőbb ügyész mandátuma 2012-ig tart majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×