eur:
394.47
usd:
355.88
bux:
72297.19
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

A Fidesz 670 milliárdos terve

A Fidesz nem zárna be kórházakat, de jelentős szerkezeti átalakításokat hajtatna végre - közölte a párt miniszterelnök-helyettes jelöltje. Mikola István elmondta, számításaik szerint ennek megvalósítása 670 milliárd forintba kerülne.

A volt egészségügyi miniszter az InfoRádióban azt mondta: egyetlen kórházat sem akarnak bezárni, az egészségügy szerkezetét viszont átalakítanák. Például azokon a területeken, ahol sok idős él, gerontológiai osztályokat hoznának létre a meglévő intézményből. Máshol szociális funkciót kapnak a gyógyintézmény.

A teljes átalakítás a Fidesz számításai szerint 670 milliárd forintot igényelne. Ehhez azonban európai uniós forrás is igényelhető.

A hálapénz piaci viszonyok közt is maradna

Mikola István kijelentette azt is: a hálapénz egy, a piaci viszonyok által vezérelt egészségügyi rendszerben sem szűnne meg. Ettől csak drágább lenne az ellátás. A politikus korrupciónak nevezte azt az eljárást, amikor az orvos csak akkor hajlandó kezelni valakit, ha azért külön összeget kap páciensétől.

Szerinte mindez csak az orvosok újfajta jogállásával szűntethető meg. Mint mondta, szabad szellemi foglalkozású orvosokból álló rendszert kell létrehozni, ahol a gyógyítók az intézményekkel, vagy az egészségbiztosítóval szerződnek. Munkájukat pedig egy előre meghatározott szakorvosi díjtétel szerint számolnák el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 6. 21:12
×
×
×
×