eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Légi felvétel az árvízzel elöntött területekről a csehországi Bohumínban 2024. szeptember 17-én.
Nyitókép: Darko Bandic

Lélegzet-visszafojtva a szlovákok – a csehek már a romokat takarítják

Továbbra is harmadfokú árvízvédelmi készültség érvényes Nyugat-Szlovákia több járásában. Medvénél csütörtökön, Komáromban péntek hajnalban tetőzött a Duna. Csehországban viszont már minden régióban apadnak a folyók, gyakorlatilag megszűnt az árvízveszély.

Ahogy azt a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet előrejelezte, csütörtökön tetőzött a Duna Medvénél 931 centiméteres vízmagasságnál. Az árhullám enyhülni kezdett, pénteken már visszahúzódhat a másodfokú árvízvédelmi szintig a folyó. Az apadás egész hétvégén folytatódik. Vízügyi szakemberek szerint amint a víz elkezd visszahúzódni a Vámosszabadi-Medve határátkelőnél, az árvízkészültségi fokozat is alacsonyabb lesz, s ekkor újra megnyitják a hidat. Ez

várhatóan jövő hét szerdán történhet meg.

A hídra gyalogosan sem lehet felmenni, Vámosszabadi felől az átkelő elején homokzsákokkal fogják vissza a vizet az útnál.

Komáromban pénteken hajnalban érte el a legnagyobb magasságot a Duna, amely árterületeket öntött el Révkomáromban. „Ma reggel negyed hatkor volt a legmagasabb, 833 cm, és azóta négy centimétert süllyedt a víz szintje, remélhetőleg most már a tetőzésen túl vagyunk” – fogalmazott Keszegh Béla, Révkomárom polgármestere. A talajvíz több helyen is gondot okoz a városban. A veszélyeztetett területeken álló épületek körül megtették a szükséges intézkedéseket. A lakosoknak és vállalkozásoknak a városi rendőrök segítenek. Homokzsákokat helyeztek el a legkritikusabb pontokon.

A Vágon is másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön a lengyelországi Wroclawban találkozott Lengyelország, Ausztria, Szlovákia és Csehország kormányfőjével, és bejelentette, hogy Brüsszel tízmilliárd euróval segíti az árvíz sújtotta Közép-Európát. Robert Fico szlovák miniszterelnök óriási segítségnek nevezte az Európai Unió kohéziós alapjából az árvíz sújtotta országoknak szánt támogatást. A szlovák miniszterelnök szerint a négy ország már von der Leyen javaslata előtt is kérte az Európai Bizottságtól, hogy rugalmasabban használhassa fel az uniós forrásokat az árvíz okozta károk elhárítása során. A 10 milliárdból Csehország kétmilliárd eurót kap.

A cseheknél a hivatalos becslések már százmilliárd koronás, vagyis 4 milliárd eurós kárról szólnak.

A csehek viszont már túl vannak a nehezén, az ország minden régiójában apadnak a folyók, gyakorlatilag megszűnt az árvízveszély, s már csak néhány helyen van magasabb szintű készültség – jelentette pénteken reggel a cseh közszolgálati rádió. Az árvíz halálos áldozatainak száma hatra emelkedett, az eltűntek száma hivatalosan jelenleg nyolc. Az eltűntek után nagy erőkkel kutatnak. Az árvíz sújtotta cseh településeken mindenütt megkezdődött a romok eltakarítása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×