eur:
396.52
usd:
370.39
bux:
71492.81
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Anthony Fauci, az amerikai Országos Egészségügyi Intézetek (NIH) fertőző betegségekkel foglalkozó intézetének igazgatója beszél a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedésekről egy sajtótájékoztatóján a washingtoni Fehér Házban 2020. április 6-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Bloomberg/Tasos Katopodis

Faucit szorongatták, hazugnak nevezte a szenátort

Hiba volt egy évre bezárni az iskolákat – ismerte el Dr. Anthony Fauci, az amerikai kormány volt vezető fertőző betegség-szakértője volt. Faucit – aki memoárt adott ki a napokban, amelyben Donald Trump egykori elnökkel fenntartott ellentmondásos viszonyáról is ír - Elon Musk milliárdos szerint bíróság elé kell állítani, mert egy illetékes vallomásának értelmezése szerint mégis folyt Kínában amerikai pénzből „funkciónövelő” víruskutatás.

Dr Anthony Fauci a Covid-pandémia idején le se került az amerikai képernyőkről. Trump volt elnök vezető egészségügyi tanácsadója kedden megjelent egy szenátusi meghallgatáson, ahol „hibának” nevezte, hogy egy évre bezárták az iskolákat a pandémia idején.

A múltban ezt elvetette, miközben sok republikánus kormányzó a központi járványügyi intézet (CDC) ajánlását figyelmen kívül hagyva korábban kinyittatta az iskolákat.

Fauci, aki a Nemzeti Allegria és Fertőző Betegségek Intézetet vezette, a bezárást magát helyeselte, de immár azt mondja, hogy hamarabb kellett volna nyitni.

Kutatások szerint az iskolák ellen szigornak rossza hatása van: a kihagyott órák vagy az online oktatás minősége miatt sok gyerek matematika-tudása például fél évvel marad el az elvárt szinttől.

"Maga nem tudja, miről beszél és hazudik!"

A mostani meghallgatás folytatása a korábbi vizsgálatoknak, amelyekben Faucit azzal szembesítik, hogy amerikai adófizetői pénzekből is finanszírozott, úgynevezett „funkciónövelő” kutatás folyt a pandémia epicentrumában, Vuhan kínai város laboratóriumában.

Fauci ismét heves szócsatát vívott nemezisével, Rand Paul republikánus szenátorral, akinek azt mondta:

„nem tudja miről beszél és hazudik”, amikor azt állítja, hogy valóban funkciónövelő volt a kutatás, „mert nem volt az”.

Továbbá szerinte a szenátor félrevezető módon azzal vádolja, hogy a Fauci ügynöksége által egy amerikai non-profit szervezetnek adott támogatás nyomán csináltak állati vírusból embereket is fertőző kórokozót– mivel a non-profit támogatta a kínai labort.

Paul szerint mi más volt ez, ha nem funkciónövelő kutatás és felvetette: Fauci elhárítja a felelősségét négymillió ember halálában.

„Arra utal a bizonyíték, hogy a laborból szabadult ki a vírus és azokat, akik finanszírozták, azokat felelősségre vonják, többet között Önt is” – mondta – bár konkrét bizonyíték a vírus kiszabadulására nincs, mert Kína nem enged nemzetközi vizsgálatot.

Fauci másodszor is tagadta a funkciónövelő kutatást

A volt kormányszakértő viszont – ahogy korábban – ismét elutasította, hogy ilyen kutatás folyt volna, ráadásul amerikai adófizetői pénzből.

A vírus, amivel kísérleteztek,

„molekulárisan képtelen volt a SARS-COV-2-vé alakulni"

– mondta fennhangon, miközben a szenátor azt: senki nem állítja, hogy ez az a vírus, de azt igen, hogy funkciónövelő kutatást folyt, Fauci intézete „finanszírozásával”.

Erre Fauci:

sért, hogy emberek halálával vádolnak,

ha valaki itt hazudik, akkor az maga, szenátor” – mutatott ujjal a törvényhozóra.

Egy volt illetékes korábban burkoltan elismerte

Pault az is hajtja, hogy Fauci egyik volt helyettese, Lawrence Tabak a Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) igazgatóhelyettese egy májusi kongresszusi meghallgatáson burkoltan elismerte a kutatás tényét:

„attól függ, mit ért funkciónövelő kutatás alatt. Ha az általános meghatározását használja, akkor igen, támogattuk”

– szólt a válasza egy kérdésre.

Ennek nyomán sokan felháborodtak. Köztük Elon Musk milliárdos is, az X gazdája, aki azt írta:

„Bíróság elé Faucit!”.

És kiposztolta egy bulvárlap címoldalát, rajta egy szalagcímmel: "Beteg hazugságok".

A Covid, mint politikai lövészárok

A Covid Amerikában is segített mélyebbre ásni a politikai lövészárkokat.

Az egyik szélsőség képviselői a boltból hazatérve a cipőjüket és minden megérintett tárgyat átmosók (jobbára liberálisok), a másiké a még a vírus létét is tagadó, tömegben megjelenő (és esenteként megfertőzött) tüntetők voltak.

Valahol középen voltak a maszkviselést és vakcinát elfogadó csendes centrum képviselői.

Fauci roppant népszerűtlen republikánus és népszerű demokrata körökben a pandémiát övező egészégügyi korlátozások és nyilatkozatai miatt.

A Trump volt elnökkel - most megjelent memoárja szerint - „kutya-macska barátságban” lévő Fauci olyan ellentmondásos figurává vált Amerikában, hogy bevallotta:

még mindig tart attól, hogy valaki meg fogja ölni.

"Trump azt mondja, kedvel, de..."

Kezdetben ő és a szintén New York-i Trump jól megértette egymást, sőt ahogy nőtt harag, Trump volt az „egyetlen a Fehér Házban, aki továbbra is barátságos volt velem”. (Később az elnök szembefordult vele, túl pesszimistának nevezve a szakembert.)

2020. júniusában Trump üvöltözve hívta fel Faucit, amiért az egy interjúban azt mondta, hogy a koronavírus-vakcinák védettsége eltűnhet és hogy évente lehet szükség oltásra.

"A hír rosszul hatott a tőzsdére, ami ki...tt dollármilliókba került az országnak

– mondta szerinte Trump, „akinek szokása volt, hogy azt mondta, kedvel engem, aztán üvöltött velem” – jegyezte meg Fauci

Nem volt hajlandó az elnök szája íze szerint beszélni

Máskor, a Covidon átesett és belőle kigyógyult Trump arra sürgette Faucit, hogy engedélyezze azt a kísérleti antitest-terápiát, amelyet az elnök kapott.

Fauci erre azt mondta, hogy nem ő az engedélyező, hanem az amerikai gyógyszerészeti ügynökség, az FDA.

A demokratáknak közben tetszett, hogy Fauci tényellenőrzésnek vetette alá Trump állításait – például, hogy egy malária-ellenes szer hatékony volt a vírussal szemben vagy hogy az emberek tesztelésének nem volt haszna.

A 455-oldalas kötet jó lehetőség, hogy a védőoltás mellett kampányoló és ezért sokak által gyűlölt és életveszélyes fenyegetéseket kapott volt illetékes a saját védelmére keljen, amit több, vele szimpatizáló médiumban meg is tett.

„Tévhit alakult ki, hogy én irányítottam a kormányzatnak a koronavírusra adott válaszát”

– mondta.

Egy interjúban arról beszélt: tiszteli az elnöki hivatalt, de ellent kellett mondania Trumpnak, mert pontatlanságokat állított és, hogy aggasztja a tudomány átpolitizálása.

Címlapról ajánljuk
Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

„El kell telnie még egy kis időnek a kormányközi tárgyalások újraindításához” – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák államfő, miután Prágában fogadta őt Petr Pavel cseh köztársasági elnök. Egyetértettek abban, hogy az eltérő vélemények egyes konkrét ügyekben nem ronthatják magát a cseh-szlovák viszonyt. Peter Pellegrini megjegyezte, hogy Szlovákia növelte lőszergyártási kapacitásait, és ezzel hozzájárul a lőszerszállítással kapcsolatos cseh kezdeményezés sikeréhez.

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt a miniszterelnök az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Csütörtök este az uniós vezetők megállapodtak a blokk következő öt évre szóló politikai vezetéséről. Ursula von der Leyent újra megválasztották az Európai Bizottság elnökének egy második ciklusra, António Costát az Európai Tanács elnökének, Kaja Kallast pedig a külügyi és biztonságpolitikai főképviselői tisztségre. A vezetők jóváhagyták a stratégiai menetrendet is, amely a kinevezettek jövőbeli munkáját körvonalazza. Orbán Viktor magyar és Giorgia Meloni olasz miniszterelnökök voltak csak különutasok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×