eur:
394.83
usd:
366.94
bux:
71623.61
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Peking, 2024. május 30.Csoportkép a kínai-arab együttműködési fórum 10. miniszteri találkozóján részt vevő politikusokról Pekingben 2024. május 30-án. Első sorban b-j: Hamad bin Isza ál-Halifa bahreini király, Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő, Hszi Csin-ping kínai elnök, Mohamed bin Zájid an-Nahajan sejk, az Egyesült Arab Emírségek elnöke és Kaisz Szaíd tunéziai elnök.
Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/Jade Gao

Washington gyanakodva figyeli Kína és az Arab Emírségek „románcát”

A mesterséges intelligencia terén való fokozottabb kooperációhoz vezethet az Egyesült Arab Emírségek vezetőjének pekingi látogatása. Erre már az amerikai kormányzat is felfigyelt, mivel stratégiai szektorokban erősödik az együttműködés.

Szorosabb együttműködésre utal a csúcstechnológiás iparágak (mesterséges intelligencia, informatika, új energiaforrások) terén is Hszi Csin-ping kínai elnök és Mohamed bin Zajid an-Nahajan, az Egyesült Arab Emírségek elnökének múlt heti, pekingi találkozója. A közel-keleti monarchia szeretné meglovagolni a mesterséges intelligencia keltette hullámot, továbbá erősítené csúcstechnológiás iparágait, ami Washington fokozódó nyomása ellenére elmélyítheti az Arab Emírségek és Kína közötti együttműködést – írja a South China Morning Post című hongkongi lap.

Ugyanakkor megfigyelők szerint a mélyebb kapcsolatok „nem visszafordíthatatlanok”. Abu-Dzabi az Egyesült Államok szövetségese, és kommentátorok szerint

híd lehetne a feszült viszonyban lévő Washington és Peking között.

Csakhogy Amerikában nem vált ki jó visszhangot, hogy az öbölország érzékeny ágazatokban támaszkodna a nagy konkurens Kínára.

„Kína támogatja az Arab Emírségek független fejlődési útját, nemzeti szuverenitásának védelmét, biztonsági és fejlesztési érdekeit és azt is, hogy a közös politikai bizalom alapján erősíteni akarja az együttműködést” – utalt a kínai elnök arra, hogy Peking lazítaná a monarchia amerikai kötelékeit. Úgy tűnik, az erre irányuló folyamatok el is indultak: Hszi Csin-ping és az Arab Emírségek elnöke

az Egy övezet, egy út kezdeményezés finanszírozására vonatkozó megállapodás mellett technológiai, kulturális, turisztikai és atomenergetikai egyezményeket is aláírt.

Napjainkban nagyon pörög az Egyesült Arab Emírségek és Kína kereskedelme: 2022-ben már a 2018-as szint duplájánál tartott. Közben Kína 12 milliárd dollárt fektetett be az arab államban. Bővül a kooperáció a légi ipari és az 5G-s technológiában is – utóbbi az, amiből Nyugaton kizárták a kínai cégeket, mert azzal vádolták őket, hogy Peking rajtuk keresztül kémkedhet.

Az Arab Emírségek a Közel-Kelet gazdasági motorja, de egyes ágazatokban lemaradt. Például nincs elég AI-szakemberük, vagy olyanok, akik segíthetik a fejlettebb technológiákra való átállást. „Kína kapóra jön, hogy kitöltse ezt az űrt” – mondta Ven Saopiao, a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyetemének Közel-Kelet-szakértője.

Ezeknek az ágazatoknak egy része az, ahol a legintenzívebb az amerikai–kínai verseny.

Az Egyesült Államok májusban figyelmeztette is a G42 nevű emírségekbeli AI-céget, hogy „mérsékelje kínai kapcsolatait”.

A technológiai transzfer blokkolásának lehetőségével élve Washington tavaly megakadályozta azt is, hogy az arabok részt vegyenek a kínai Hold-misszióban.

Barbara Leaf közel-keleti ügyekkel foglalkozó amerikai államtitkár elmondta: „Nem kérjük, hogy barátaink válasszanak Kína és mi közöttünk, de vannak bizonyos no-go zónák a fejlett technológia terén.” James Dorsey szakértő szerint pedig Abu-Dzabi és Peking barátkozása nem visszafordíthatatlan. „Ha az USA fenyegetve érzi magát, akkor leállíthatja a fejlett technológia átadását az Emírségeknek” – mondta. Erre példa az egymáshoz közeledő országok katonai együttműködése. Washington emiatt állította le ötven darab csúcstechnológiás F–35-ös harci gép eladását az Egyesült Arab Emírségeknek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Az 1970-es évek vége óta egyre több politikai kompetenciát szerzett az Európai Parlament, és frakcióinak – az Európai Tanács mellett – jelentős szerep jut az uniós jogalkotásban – mondta az InfoRádióban a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Gálik Zoltán hozzátette: az EP-képviselőknek a politikai közösségformálás szempontjából is nagyon fontos a frakciótagság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×