eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Szlovák zászlót tart a kezében egy férfi a besztercebányai F. D. Roosevelt Kórház előtt 2024. május 16-án. Az egészségügyi intézményben ápolják Robert Fico miniszterelnököt, akit lőfegyveres támadás ért május 15-én a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) tartott kihelyezett kormányülés után. Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes közlése szerint a szlovák miniszterelnököt négy lövedék találta el, és bár az állapotát sikerült stabilizálni, még nincs túl az életveszélyen. A merénylet elkövetőjét, egy 71 éves lévai férfit a helyszínen azonnal őrizetbe vette a rendőrség.
Nyitókép: MTI/AP/Erdős Dénes

A merénylet árnyékában: kiderült, ki nyerné most az EP-választást Szlovákiában

Robert Fico szlovák miniszterelnök pártja, a Smer nyerné a Szlovákiában június 8-ára kiírt európai parlamenti választásokat az Ipsos szerint. A felmérés már a miniszterelnök ellen május 15-én elkövetett merénylet után adott válaszokat is tartalmazza. A Magyar Szövetség 4,8 százalékos eredménnyel nem tudna képviselőt juttatni Brüsszelbe.

Az Ipsos ügynökség a Denník N napilap felkérésére végezte el az európai parlamenti választásokat megelőző legfrissebb közvélemény-kutatását, melyből kiderül, hogy a voksolás után a Robert Fico szlovák miniszterelnök vezette Smer győzedelmeskedne. Robert Fico ellen május 15-én, szerdán követtek el fegyveres merényletet Nyitrabányán, a választási felmérés pedig május 14. és 21. között zajlott. Az adatok mintegy egyharmadát a támadás előtt, a kétharmadát pedig már a merénylet után gyűjtötték össze az Ipsos kérdezőbiztosai. Így tehát

ez az első olyan, nagy ügynökségek egyike által készített felmérés, amely betekintést nyújt a Szlovákiában jelenleg uralkodó közhangulatba a merénylet után.

A felmérésben megkérdezettek szerint a június 8-i európai parlamenti választásokat a legnagyobb kormánypárt, a Smer a leadott szavazatok 24,4 százalékával nyerné, de nem sokkal marad le tőle a legerősebb ellenzéki erőt képviselő Progresszív Szlovákia. Michal Šimečka pártjára a válaszadók 23,5 százaléka szavazna. A második és a harmadik párt támogatottsága között már markánsabb különbség mutatkozik. Az erőviszonyok tekintetében a kormánykoalíció második pártjának számító Hlas ugyanis 10,3 százalékkal lenne a harmadik. Ez lényegesen gyengébb eredmény, mint amit a korábbi parlamenti választási felmérések mutattak.

Az Európai Parlamentbe bejutna még a szélsőjobboldali Republika is. Őket a megkérdezettek 9 százaléka választaná. További három párt – a Kereszténydemokrata Mozgalom, a Szabadság és Szolidaritás, valamint a Slovensko mozgalom – lenne képes megugrani a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. Az EP választáson induló egyedüli magyar párt,

a Magyar Szövetség pártja mindössze 2 tizeddel lemaradva, vagyis 4,8 százalékos eredménnyel maradna a vonal alatt az Ipsos felmérése szerint.

A tavaly szeptemberi parlamenti választásokat illető felmérésben leginkább a Smer javított és a Hlas rontott. Robert Fico pártja márciustól májusig 21,6 százalékról 25 százalékra tornázta fel magát. A Hlas támogatottsága időközben 16,3 százalékról 14 százalékra csökkent. A fő magyarázat erre az lehet, hogy Peter Pellegrini pártelnököt időközben megválasztották köztársasági elnöknek és júniustól elbúcsúzik a pártpolitikától.

Az európai parlamenti választási listán csak néhány párt indított ismertebb politikusokat, néha még minisztereket és volt miniszterelnököket is. Más pártok, például a Hlas nem tett ismertebb embereket a listára. A Magyar Szövetség listáját Berényi József, a párt elődpártjának, az MKP-nak korábbi elnöke, jelenleg Nagyszombat megye elnökhelyettese vezeti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×