eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Woman in front of the mall pushing shopping cart
Nyitókép: YorVen/Getty Images

Dübörög a bevásárlóturizmus a szlovák határ közelében, pünkösdhétfőn jöhet a csúcs

Megszaporodtak a magyar rendszámú autók a szlovák–magyar határhoz közel fekvő szlovákiai üzletközpontok parkolóiban. A Magyarországról érkező vásárlók megnövekedett számához az is hozzájárul, hogy három éve nem látott mélypontra esett vissza a drágulás üteme Szlovákiában.

A Magyarország és Szlovákia közötti bevásárlóturizmus a határ menti régiókban mindig is oda-vissza alapon működött. Rimaszombat, Párkány, Révkomárom, Nagymegyer – csak néhány a határhoz közel eső szlovákiai magyar városok közül, ahol az elmúlt hónapokban egyre több a határ túloldaláról érkezett vevő. A bevásárlóturizmus oka az olcsóbb élelmiszerárakban keresendő.

A magyarországi vásárlók közti tapasztalatcserére már egy Facebook-csoport is létesült, melynek taglétszáma idén március és április folyamán 60 ezerre duzzadt. A magyar vásárlók itt a szlovákiai üzletláncok árairól, akciós termékekről, pénzváltási lehetőségekről adnak egymásnak tippeket, ötleteket. A kétheti vagy havi rendszerességgel megejtett nagybevásárlás során a nyelvi akadályok sem jelentenek problémát, mivel a határhoz közel eső szlovák boltok szinte mindegyikében dolgozik szlovákiai magyar eladó, illetve pénztáros.

A Szlovák Statisztikai Hivatal május 14-én kiadott legfrissebb jelentése szerint három éve nem látott mélypontra esett vissza a drágulás üteme Szlovákiában. Ennek eredményeképpen az élelmiszerek nagy része fokozatosan olcsóbbá válik. Idén március végére az élelmiszer-kategóriák 40 százaléka lett olcsóbb, mint tavaly, ez az arány pedig meghaladja az európai uniós átlagot. A növényi olajok, a liszt, a tojás, valamint a friss és fagyasztott zöldségek legalább 10 százalékkal olcsóbbak, mint egy éve. Ha akció van Szlovákiában, akkor adott esetben akár másfél eurót – azaz 5-600 forintot – is meg lehet spórolni egyetlen doboz cigarettán is, mások a sörből vagy a sajtokból kiindulva számolnak hasonlóan.

Rastislav Čársky, a Szlovák Nemzeti Bank elemzője szerint az élelmiszerárak esése tovább folytatódhat, mivel az uniós mezőgazdasági termelők költségei is csökkenni kezdtek. „Ezt tükrözi a mezőgazdasági és nagykereskedelmi árak tízszázalékos éves szintű csökkenése. Hasonlóképpen a műtrágyaárak, mint a mezőgazdasági termelés jelentős költségei, 40 százalékkal csökkentek az előző évhez képest. Az élelmiszer-termelői árak emelkedése is jelentősen mérséklődött, és az alacsonyabb költségek megmutatkoznak a fogyasztói árakban is” – jegyezte meg a jegybank elemzője.

A magyar bevásárlók száma általában hétvégén és a magyarországi munkaszüneti napokon emelkedik meg a leginkább. Mivel pünkösdhétfőn Magyarországon zárva tartanak az üzletek, Szlovákiában viszont ez az ünnep nem munkaszüneti nap, ezért ismét több vásárló érkezhet a határ túloldaláról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×