eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
A Fővárosi Állat- és Növénykert barnamedvéje (Ursus arctos) a hagyományos medveárnyék-észlelés napján, 2020. február 2-án. Balu, a tizenkét esztendős barnamedve végül meglátta az árnyékát, ez a néphagyomány szerint azt jelenti, hogy a tél még sokáig fog tartani.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Már a szlovák parlamentbe is bejutottak a medvék

Alkotmánytörvény helyett a természetvédelmi és a polgári védelmi törvény módosításával oldanák meg a túlszaporodott medvék jelentette problémát a szlovák politikusok. Veszélyeztetés esetén kilőhetnék a medvéket Szlovákiában, a parlament rövidített eljárásban dönthet a törvényjavaslatról.

Szlovákiában az elmúlt hónapokban történt medvetámadások nyomán merült fel az igény a ragadozók számának csökkentésére. A Szlovák Nemzeti Párt jelöltje által vezetett környezetvédelmi minisztérium az alkotmánytörvény módosításával tette volna lehetővé a lakott területre tévedő barnamedvék kilövését. A kormány által elfogadott javaslat értelmében a városok és falvak körül 500 méteres biztonsági zónát hoztak volna létre. Ha egy medve betévedt volna ebbe a zónába, akkor közigazgatási eljárás nélkül kilőhették volna a ragadozót.

Az ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom a javaslat ismertetésekor nem értett egyet ezzel a módosítással, mivel az szerintük konfliktust okozhat az Európai Unió és Szlovákia között, ugyanis túl nagy szabadságot adna a lőfegyverek használatában. A KDH ehelyett saját javaslattal állt elő a medvék okozta gondok és az emberek elleni támadások elkerülésére. A párt polgári védelmi törvénymódosítással tenné hatékonyabbá a problémás medvék kiiktatását.

A hónap elején Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszternek is bemutatták elképzelésüket, amelyben a rendkívüli helyzet fogalmának újraértelmezését javasolják. Rendkívüli helyzetnek számítana az is, ha egy medve a természetes élőhelyén kívül, lakott területen veszélyezteti a lakosságot és annak vagyonát. Ezzel együtt a környezetvédelmi törvény kivételek megadására vonatkozó feltételeit is hatékonyabbá tennék. A párt tehát két fronton, két jogszabály megváltoztatásával venné fel a harcot a lakosságot veszélyeztető medvékkel szemben. A zöldtárca egyetértett az ellenzéki javaslattal, amely Tomáš Taraba szerint nagyban megegyezik a saját tervezetükkel. A miniszter megjegyezte, mindez bizonyítja, hogy az ellenzék elfogadta az általa felkínált békejobbot. „Ez a javaslat most kimondja, hogy a medve kilőhető, ha veszélyezteti az emberek életét, egészségét és vagyonát vagy a gazdasági érdekeiket” – részletezte a tárcavezető.

Milan Majerský, a kereszténydemokraták elnöke megjegyezte, hogy ha egyéb markáns módosító javaslatok nem érkeznek a törvénytervezethez, akkor pártja helyesli annak elfogadását. A pártvezető visszautasította azokat a vádakat, hogy megegyeztek volna a kormánnyal vagy valamelyik koalíciós partnerrel más törvények támogatásáról is. „Nem a kormánynak vagy valamilyen pártnak nyújtunk segítséget, hanem az embereknek” – hangsúlyozta Milan Majerský, utalva az elmúlt időszakban előfordult medvetámadásokra.

Az év eleje óta már kilenc medvetámadás volt Szlovákiában, amelyek során tízen megsérültek. A legutóbbi vasárnap délután a Poľana-hegységben, ahol két férfit sebesített meg a vadállat. A medvetámadás a turistaösvényen kívül történt. A két férfit kórházba szállították, állapotuk stabil. Jelenleg 19 körzetben van érvényben a rendkívüli helyzet, ha a parlament elfogadja a törvénymódosítást, akkor ezeken a helyeken engedélyezhetik a ragadozók kilövését.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×