eur:
394.43
usd:
365.32
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Petr Fiala cseh miniszterelnök egy prágai sajtóértekezleten 2023. május 11-én. A cseh kormány bemutatta a nyugdíjrendszer reformját és a költségvetés konszolidációját célzó törvénycsomag-tervezetét.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Hosszú szünet után két új kormányfővel ül össze a V4-es csúcs

„Nem értünk egyet mindenben, de szükség van a párbeszédre” – mondta a cseh kormányfő a V4-es csúcs előtt

„Néhány dolgot illetően eltér a véleményünk, ugyanakkor sok olyan bennünket érintő téma van, amelyekről együtt kell beszélnünk” – mondta Petr Fiala cseh miniszterelnök a Visegrádi Négyek keddi csúcstalálkozója előtt. A cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák kormányfő prágai találkozójának fő témáit az energiabiztonság, az Európai Unió stratégiai célkitűzései, valamint az illegális migráció megelőzése fogják alkotni.

Petr Fiala cseh miniszterelnök a V4-es kormányfői csúcs előtt egy nappal találkozik Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel. A kétoldalú tárgyalások témája az Európai Unió bővítése, az ukrajnai helyzet és a regionális együttműködés a védelem, az energetika, illetve a migráció terén. Másnap kerül sor a visegrádi kormányfők prágai találkozójára a Lichtenstein-palotában. A keddi kormányfői csúcsot megelőzően Petr Fiala úgy fogalmazott, „egyértelmű, hogy nem értünk egyet egyes külpolitikai kérdések megközelítésében, de sok olyan dolog van, amely a közép-európai régiót érinti, és amelyről beszélnünk kell.” Példaként az illegális migrációt és az energetika témakörét említette.

A cseh miniszterelnök úgy fogalmazott, bízik benne, hogy hasznos lesz a közös beszélgetés, még akkor is, ha sok mindenben eltérőek a vélemények. „Ez azonban nem kell hogy megakadályozzon bennünket a párbeszéd folytatásában” – tette hozzá a házigazda szerepét betöltő cseh kormányfő.

Csehország tavaly júliusban vette át a visegrádi csoport egyéves soros elnöki tisztségét. Azóta több politikusi találkozóra is sor került a V4-es formáción belül, köztük a tavaly novemberi elnöki csúcstalálkozóra. Petr Fiala korábban többször is meglehetősen szkeptikusan reagált a V4-es kormányfők találkozójával kapcsolatos kérdésre. Januárban úgy nyilatkozott, hogy az aktuális események tükrében szerinte logikus, hogy a Visegrádi Négyek miniszterelnökei az utóbbi időben nem találkoztak. A múlt héten kifejtette,

azért hívta össze a csúcstalálkozót csak most, mert meg akarta várni az új kormányok beiktatását Szlovákiában és Lengyelországban.

Legutóbb tavaly júniusban Pozsonyban találkoztak a V4-es kormányfők. Akkor még Petr Fiala cseh és Orbán Viktor magyar miniszterelnök mellett Eduard Heger szlovák és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő vett részt. Ezen a csúcstalálkozón az illegális migrációval kapcsolatban megállapodtak abban, hogy elutasítják a kötelező kvótákat és a kényszerbetelepítést. Ukrajnát illetően pedig abban értettek egyet, hogy a háború sújtotta országnak meg kell őriznie szuverenitását és területi integritását.

A keddi találkozón Szlovákiát már Robert Fico, Lengyelországot pedig Donald Tusk fogja képviselni. Két nappal később, vagyis február 29-én, csütörtökön pedig a négy ország házelnöke ugyancsak Prágában találkozik, ám ezúttal csatlakozik hozzájuk az ukrán parlament elnöke is.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×