eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Photo of a single suitcase made of fabric material and one passport in pocket.
Nyitókép: Aaftab Sheikh/Getty Images

Megszűnik az ellenőrzés a cseh-szlovák határon

Február 2-ától megszűnik az ellenőrzés jelenlegi formája a cseh-szlovák határon, ezentúl csak véletlenszerű ellenőrzés lesz. A kormány döntését a belügyminiszter indokolta.

„A jelenlegi formájában megszűnik az ellenőrzés, már csak szúrópróbaszerű lesz” – mondta a cseh kabinet szerdai ülését követően Petr Fiala kormányfő. Vít Rakušan belügyminiszter azzal érvelt, hogy kevés személyt vettek őrizetbe az utóbbi időben, és magasak az ellenőrzés költségei. Az ellenőrzések eltörléséről már a kormány ülése előtt nyilatkozott a belügyminiszter a cseh közszolgálati rádiónak. Elmondta, hogy

csak idén januárban több mint 30 millió cseh koronára, azaz mintegy 460 millió forintra rúgtak a költségek.

Martin Vondrášek rendőrfőkapitány szerint egy műszakban már csak 88 rendőrt vetnek be a határon, eredetileg több mint 140 volt a számuk. A rendőrparancsnok arról is beszámolt, hogy mintegy 4750 illegális migránst vett őrizetbe tavaly a cseh rendőrség Csehország területén. Ez a szám több mint 17 ezerrel kevesebb, mint 2022-ben, de 3400-al több mint 2021-ben. A feltartóztatott illegális migránsok mintegy 90 százaléka a szomszédos Németországba szeretett volna eljutni. A migránsok többsége szíriai állampolgárnak mondta magát.

A Szlovákia felől érkező illegális bevándorlók száma tavaly júniusban kezdett el újra emelkedni. Csehország ezért október 4-én bevezette a szlovák határ ellenőrzését, majd négyszer meghosszabbította, a lengyel és az osztrák kormány hasonló intézkedéseire hivatkozva.

Németország a csehekkel együttműködve ellenőrzi a német-cseh határt, s az ellenőrzések határideje a legutóbbi hosszabbítás után március 15.

A cseh-osztrák határt az osztrákok február 16-ig ellenőrzik. A csehek hangsúlyozzák, hogy megelőző intézkedésekről van szó, amelyek célja megakadályozni, hogy a Nyugat-Európába vezető illegális migrációs útvonal Csehország területére kerüljön át.

Varsó a csehekkel ellentétben azonban most is hosszabbított, a lengyelek ezúttal március 2-ig fogják ellenőrizni a lengyel-szlovák határszakaszt, amelyen 17 közúti átkelő van, három vasúti és két gyalogos.

A lengyelek szerint az illegális migráció ezen a határszakaszon továbbra is problémát jelent.

Lengyelország október 4-én vezetett be határellenőrzést az úgynevezett balkáni útvonalon felerősödő migrációs nyomás miatt, eredetileg csupán tíz napra, majd a rendeletet azóta hatszor meghosszabbította. A prawo.pl honlap emlékeztetett, hogy határellenőrzés csak belépéskor van, és a belügy szerint „nem az idegenforgalomra irányul”. A belépőknek útlevelet vagy személyi igazolványt kell felmutatniuk, az ellenőrzéseket szúrópróbaszerűen végzik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×