eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Unsplash.com

Egyre több repülőt térítenek el hamis GPS-jelekkel, sürgős lépéseket követel a légiágazat

Sürgős lépéseket vár a légi közlekedési ágazat a szabályozó hatóságoktól a GPS megzavarása elleni küzdelemben, az ukrajnai és közel-keleti konfliktusok miatt ugyanis egyre több az ilyen eset. A zavarás eltérítheti a polgári repülőgépeket a tervezett útvonaluktól.

A Reuters derítette ki, hogy fogytán a világ légicégeinek türelme az úgynevezett GPS-spoofing, azaz a navigációs rendszerek megzavarása miatt.

A témában a nemzetközi légügyi hatóság, az IATA és a EASA európai szabályozószerv csütörtökre egy konferenciát is összehívott Kölnbe, hogy a légicégek, a repülőgépgyártók, a légügyi technológia előállítói, valamint a nemzeti és nemzetközi felügyelőszervek képviselői tárgyaljanak a kérdésről.

A spoofingra példa, amikor egy ország fegyveres erői hamis globális helymeghatározó jeleket továbbítanak egy ellenséges repülőgépnek vagy drónnak, hogy megzavarják a működését. A polgári repülés számára problémát jelent, ha ezt a hamis jelet egy utasszállító repülőgép GPS-vevője érzékeli, összezavarva a pilótát és a légiirányítást. Vannak arra utaló jelek, hogy ez egyre gyakoribbá válik – írja a Reuters.

Decemberben az OPSGROUP repülési tanácsadó szervezet jelezte, hogy a Közel-Keleten, többek között

Irakban, Iránban és Izraelben, valamint a Fekete-tengeren egyre több magán- és kereskedelmi repülőgép tapasztalt GPS-zavarást.

Ezek egyike a balti régióból repülő AirBaltic.

Bár létezik technológia az ilyen tevékenység részleges kivédésére, ezt többnyire légierők vagy gazdag magánszemélyek használják. A polgári repülés számára egy-egy új technológia bevezetését akár 10 évig tartó hitelesítési folyamat is megelőzhet, mondták ágazati illetékesek. De mivel a zavarás egyre gyakoribb, nincs idő várni - hangsúlyozták többen a Reutersnek.

Két pilóta, akik az ügy érzékenysége miatt nem kívánták felfedni a nevüket, a Reutersnek elmondta: kikapcsolták a GPS-t és alternatív navigációs technikákat alkalmaztak, amikor olyan területek felett repültek, ahonnan jelzavarásról számoltak be.

Az exportellenőrzés is akadálya lehet annak, hogy a technológiák elérhetővé váljanak az utasszállító gépek számára, közölte a Honeywell védelmi cég, amely repüléstechnikai megoldásokat dolgoz ki a spoofing ellen.

A gyors fellépést nehezíti, hogy olyan összehangolt módszert kell találni, amely elfogadható a szabályozók számára és költséghatékony a légitársaságok számára is.

"Végső soron az érdekelt feleknek össze kell fogniuk, és meg kell állapodniuk egy szabványban" -

mondta Matthias Schäfer, a SeRo Systems GmbH, egy szintén spoofing-elhárító technológiát gyártó cég ügyvezető igazgatója.

Egyes ágazati szereplők szerint ahelyett, hogy a légitársaságok számára kötelezővé tennék a navigációs jelzavarás elleni technológiák beszerzését, inkább a pilóták jobb kiképzésére kéne összpontosítani, hogy felismerjék, amikor el akarják téríteni őket az útvonaluktól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×