eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Thumbs down icon on device screen
Nyitókép: SEAN GLADWELL/Getty Images

Több tucat amerikai állam perli a Metát

Az Egyesült Államok 41 szövetségi állama beperelte a Metát, azt állítva, hogy a hozzá tartozó Instagram és Facebook árt a gyerekek mentális egészségének. Ez az eddigi legnagyobb szabású fellépés egy közösségi média cég ellen.

A Meta ellen benyújtott keresetek legfőbb érve az, hogy a technológiai óriás függőséget okozó funkciókat épít az Instagramba és a Facebookba, amivel károsítja a gyerekek mentális egészségét.

Azt, hogy idáig fajul a dolog, már előre lehetett látni. 2021-ben átfogó kétpárti vizsgálat indult a témában, aminek egy 233 oldalas jelentés lett az eredménye. A pert indító államok szerint

a Meta káros és manipulatív taktikákkal köti a gyerekeket a platformjaihoz

– jegyezte meg a The Washington Post című lap.

Az amerikai szövetségi állam említett jelentése szerint a Meta „a fiatal felhasználók nyereségvágyból történő kizsákmányolását célzó rendszert” tart fent. Miközben félrevezeti őket a biztonsági funkciók és a káros tartalmak kérdésében, begyűjti adataikat és megszegi a gyerekek privát szférájára vonatkozó szövetségi törvényeket. Illetékesek azt állítják, hogy a vállalat tudatosan alkalmazott olyan módosításokat, amik a gyerekeket az alkalmazásokban tartják.

A Meta elleni vádak a két nagy amerikai párt ritka egyetértésének megnyilvánulásai.

A tech cégeket még a Trump-kormányzat idején idézték be a Kongresszus elé, ahol a demokraták és a republikánusok más és más miatt támadták őket. A fiatalok jólétének kérdésében azonban úgy tűnik egyetértenek.

Liza Crenshaw, a Meta szóvivője úgy reagált, hogy cége „csalódott: a politikusok, ahelyett, hogy produktívan együttműködnének a vállalatokkal, hogy világos, az életkornak megfelelő szabványokat hozzanak létre a tizenévesek által használt alkalmazások esetében, inkább ezt az utat választották".

A főügyészek szerint a pénzbírságok, az üzleti gyakorlat megváltoztatása és a kártérítés mind szóba jöhetnek lehetséges következményekként.

A Meta termékeinek a fiatalokra gyakorolt hatása azután került Amerikában a figyelem középpontjába, hogy a The Wall Street Journal 2021-es jelentése részletesen bemutatta a Facebook informátora, Frances Haugen által kiszivárogtatott belső kutatást, ami szerint az Instagram súlyosbította egyes tinilányok testképzavarait.

Az Amerikai Pszichológiai Társaság jelentése közben úgy találta, hogy a közösségi média használata „nem eredendően hasznos, vagy káros a fiatalok számára”, és hogy több kutatást kellene végezni a témában.

A Meta pedig azt mondta a vizsgálatról, hogy a vádak „hamisak és a tények mélységes félreértéséről tanúskodnak”.

Viszont tény, hogy a Mark Zuckerberg cége évek óta aggódik amiatt, hogy a fiatalok egyre kevesebb időt töltenek a Facebookon, miközben a versenytársakhoz, például a TikTokhoz és a Snapchathez áramlanak. A fiatalabb felhasználók bevonzása érdekében a vállalat megpróbálta lemásolni a TikTokot a Reels nevű, rövid formátumú videószolgáltatásával.

A nagy kérdés az, hogy hogyan zárulnak majd a Meta elleni perek. A The Washington Post megjegyzi, hogy a tech cégek elleni eljárások gyakran elakadnak a bíróságokon.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×