eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Emmanuel Macron francia elnök a sajtó képviselőinek nyilatkozik a NATO-tagországok csúcstalálkozójának második napi tanácskozása előtt Vilniusban 2023. július 12-én.
Nyitókép: MTI/AP/Mindaugas Kulbis

Emmanuel Macron bevédte a gázkazánokat: a zöld átállás legyen fájdalommentes!

A francia elnök kizárja a gázkazánok betiltását és támadja az éghajlati pánikkeltést.

A brit miniszterelnök után a francia elnök is jelezte, hogy az áldozatok mérséklésével akar közelebb kerülni a klímacélok megvalósításához. Emmanuel Macron azt mondta: nem hajlandó betiltani a gázkazánokat,

amelyek majdani tilalma Németországban és Nagy-Britanniában is forró téma.

Miközben a magukat az utakhoz ragasztó vagy műalkotásokat leöntő aktivisták a fosszilis üzemanyagok szinte azonnali tilalmát akarják – és velük együtt sok politikus és véleményformáló is klímakatasztrófáról beszél – egyes vezetők kezdenek visszatáncolni. Nagy-Britanniában Rishi Sunak kormányfő közölte: késlelteti a benzines és dízeles új autók eladási tilalmát és a gázkazánok kivezetését, mivel ezek „elfogadhatatlan terheket” rónak a polgárokra. Franciaországban pedig Emmanuel Macron elnök dobott kesztyűt az aktivistáknak azzal, hogy jelezte:

nem fogja betiltani az otthonokba épített gázkazánokat.

Macron szerint az ökológiának olyan „haladáson kell alapulnia”, amely nem igényli "azt a fajta gyógymódot, amely összeegyeztethetetlen a mi termelési és társadalmi modellünkkel". Az elnök elmondta: Franciaország 2027-re szünteti meg a szénfelhasználást, és addigra 60 százalékról 40 százalékra csökkenti a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását, de részleteket nem árult el. Ugyanakkor kizárta, hogy betiltsa a gázkazánok beépítését a lakóházakba.

"Nem fogjuk megtiltani" az új gázkazánok beszerelését, mert nem hagyhatjuk megoldás nélkül honfitársainkat, különösen a vidéki területeken" - fejtegette.

Sunak hozzá képest csak haladékot adott és immár csak 2035-től tiltaná az új gázkazánok eladását. Az egyik alternatíva a hőszivattyú, aminek beszereléséről jelenleg horrorsztorik keringenek a szigetországban, mivel nincs hozzá elég képzett szakember. A technológiát Macron is említette. Franciaország segíteni fogja az otthonokat, hogy hőszivattyúkat építsenek be - mondta -, „mert azok intelligensek, energiát takarítanak meg és nagymértékben csökkentik az emissziót”. Egyben ígéretet tett, hogy háromszor annyit fognak gyártani, hogy "2027-re elérjék az évi egymillió darabot".

A franciák "szeretik az autójukat, és én is szeretem" – tette hozzá egy főműsoridős televíziós interjúban, elismerve, hogy a lakosság vonakodik átállni a drágább elektromos kocsikra. "Ezt okos módon kell megtennünk: azaz a járművek és az akkumulátorok hazai gyártásával" - fejtegette. Ezért határozottan kiállt négy hatalmas akkumulátorgyár építése mellett.

A kormány az év végéig egy állami támogatási rendszert is elfogad, amely lehetővé teszi majd, hogy a kis jövedelmű háztartások havi 100 euró körüli összegért lízingelhessenek európai gyártású elektromos autókat. A környezetvédelmi aktivisták azonnal elégtelennek nevezték Marcon lépéseit. A francia elnök "még mindig nem ismerte fel a klímavészhelyzet mértékét" - fogalmazott közleményében a Greenpeace France.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×