eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Nyitókép: Pixabay.com

Berobbant a koronavírus a hajléktalanok között Pozsonyban

A fedél nélküliek számára létrehozott karanténváros kapacitását az elmúlt napokban már másodszor kellett növelni. A parlamenten kívüli Szlovák Nemzeti Párt közben felszólította a kormányt, hogy magyar mintára tegye lehetővé a lakosság orosz vakcinával való beoltását.

Szlovákiában a hét elejétől zajlik a lakosság tömeges tesztelése, és egészen keddig tart, de a legfertőzöttebb régiókban már két héttel ezelőtt is letesztelték a teljes lakosságot. Ezek közé tartozik a nyitrai járás is, ahol a pozitivitás meghaladta a hat százalékot. A pozitív teszteredményt produkálók ellenőrzése azonban meghaladta az önkormányzatok erejét és lehetőségeit. Annak ellenére, hogy voltak olyanok, akik pozitív eredménnyel nem tartották be a karantént, hanem nyilvánosan mutatkoztak, az önkormányzat nem tehetett semmit.

A rendőrség azt nem árulta el, hogy a nyitrai járásban a szabályok szigorítása óta hány ellenőrzést hajtottak végre és mennyi bírságot szabtak ki. Az országos rendőr-főkapitányság beszámolójából csak az egész országra vonatkozó adatokat lehet megtudni, és eszerint január első két hetében a karantén szabályainak megszegésével csaknem ezer esetben foglalkoztak, és 362 esetben ez be is bizonyosodott.

Vannak azonban olyanok, akiknek a karantén egyben menedéket is jelent. Vészesen terjed ugyanis a járvány a fővárosi hajléktalanok körében. Matúš Vallo, Pozsony főpolgármestere elmondta, a hajléktalanok számára Vereknye városrészben létesített

karanténváros kapacitását az elmúlt napokban másodszor, összesen száz főre kellett növelni.

Az önkormányzat azzal számol, hogy a napokban megtelik a létesítmény.

„Az egyik hajléktalanokat segítő szervezet a város támogatásával hétfőtől 44 férőhelyes karanténzónát működtet, de a létesítmény gyorsan megtelik. Jelenleg több mint 70 hajléktalan van karanténban. A következő tesztelés után valószínűleg tovább emelkedik az azonosított fertőzöttek száma, őket már csak a krízisközpontban tudjuk elhelyezni, mert nincs több szabad ágy, és a személyzet is hiányzik” – hangsúlyozta a főpolgármester.

A főváros önkénteseket keres az egészségügyi dolgozók között, és kisegítőkre is szükség lesz, mivel a hajléktalanok a nap 24 órájában gondoskodásra szorulnak. Pozsony jelenleg minden erejével a hétvégi tesztelés előkészítésére összpontosít. „Ha a hajléktalan emberek körében tovább fokozódik a probléma, azt csak az állammal együttműködve tudjuk megoldani” – tette hozzá Pozsony főpolgármestere.

A január 26-ig tartó országos teszteléssel párhuzamosan a védőoltások beadása is zajlik, bár sokkal lassabb ütemben, mint kellene. Az egy éve még kormányon lévő, mára viszont a parlamenten kívül rekedt Szlovák Nemzeti Párt felszólította a kormányt, hogy tegye lehetővé a lakosság orosz vakcinával való beoltását. A párt szóvivője hangsúlyozta, Szlovákia állampolgárainak joguk van vakcinát választani, függetlenül attól, hogy az nyugati vagy keleti országból származik. „Természetesen ezeket a vakcinákat tesztelni kell, és a szabályok szerint regisztrálni.

Példáért nem kell messzire menni. A magyarok már jóváhagyták a Szputnyik oltóanyagot”

– közölte Zuzana Škopcová szóvivő. Az egészségügyi minisztérium egyelőre nem foglalkozik az orosz védőoltás beszerzésével. „Azokkal az oltóanyagokkal dolgozunk, amelyeket hivatalosan engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség. Jelenleg ez a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinája”– reagált az egészségügyi tárca.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.

Robert Fico méltatta Orbán Viktor moszkvai útját

A szlovák kormányfő azt mondta, ha egészséges lenne csatlakozott volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×