eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Koronavírus-vizsgálatot tartanak egy pekingi városrész lakóinak és látogatóinak 2020. június 15-én. Az előző nap a kínai fővárosban több mint 76 ezer emberen végezték el a vizsgálatot, közülük több mint 50 bizonyult vírusfertőzöttnek.
Nyitókép: MTI/EPA

A pekingi második hullám réme ráijesztett a nemzetközi tőzsdékre is

A hétvégén 36 új koronavírus-fertőzéses esetet regisztráltak Pekingben, ami fokozta az aggodalmakat, hogy egy második Covid-19 hullám csap le a kínai fővárosra. A hír elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy eladásokat indítson meg a világ tőzsdéin és lenyomja az indexeket.

Pekingben 50 napon át nem jelentettek koronavírus-fertőzéses eseteket, szombaton viszont hirtelen 36, helyileg megfertőzött emberről számoltak be a hatóságok.

Ezek után szinte háborús készültséget rendeltek el és bezáratták a legnagyobb pekingi nagybani piacot, az intézmény igazgatóját pedig menesztették.

Három kínai tartományból is jelentettek új fertőzéses eseteket és a helyi hatóságok azt mondták, hogy a vírus a fővárosból érkezhetett.

Vágódeszkán találtak vírust

A BBC beszámolt róla, hogy a helyi tudósítások szerint a piacon a lazac szeleteléséhez használt vágódeszkákon fedezték fel a vírust. Ennek nyomán a halfajtát eltávolították a pekingi üzletekből.

Az új pekingi esetek mind a Hszinfadi-piachoz köthetők, amelyet Ázsia legnagyobb nagybani piacának is neveznek. A városvezetés gyorsan bezáratta a kereskedőhelyet és karantént vezetett be 11 szomszédos kerületben. Hétfőn további 10 kerületre terjesztették ki a szigorítást.

Ennek értelmében nem lehet ide árut szállítani és a zónán kívül élő személyek nem léphetnek be, de a lakosok szabadon mozoghatnak a kerületek határain belül.

A piac közelében zárva tartanak az óvodák, iskolák.

Elemzők szerint bár alacsonynak tűnhet az új fertőzések száma, ahhoz képest, hogy korábban 50 napig nem volt fertőzéses eset, aggasztó lehet hogy mégis tartja magát a vírus.

Egy másik ok az aggodalomra az, hogy az új gócpont egy olyan piac lehet, ahol naponta több tízezren megfordulnak és amely Peking hús- és zöldségellátásának négyötödét adja.

A hatóságok gyorsan eltávolították az egyik helyi önkormányzat második emberét, egy másik kerület párttitkárát, a piac igazgatóját, másokat pedig a Párt fegyelmi bizottsága elé idéztek. 10 ezer piaci dolgozót közben gyorsított ütemben tesztelnek majd.

Tovább késik a talpraállás?

A második hullám fenyegetése pont akkor érkezett Pekingbe, amikor a kínai főváros lassan kezdett visszatérni a normális kerékvágásba – az emberek elkezdtek bejárni a munkahelyükre, a diákok visszamentek az iskolákba.

A kínai és a megugrott amerikai fertőzések nyomán meredeken estek a nemzetközi tőzsdeindexek. Az ázsiai piacok rossz teljesítménye nyomán veszteséggel nyitottak az európai tőzsdék és az amerikai határidős piacok.

A londoni FTSE 2,2, a frankfurti Dax 2,6 és a párizsi tőzsde 2,7 százalékos eséssel kezdte a napot. A Wall Street-i határidős index pedig 2,5%-ot esett.

A befektetők attól tartanak, hogy a potenciális második hullám aláássa a karanténlazításokat követő gyors gazdasági talpra állás reményét.

Címlapról ajánljuk
Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

A turizmus nem szociális jog, így joggal szednek belépődíjat az utazók kedvenc célpontjai – mondta Kiss Róbert Richard, de a turisztikai szakértő arra is emlékeztetett, hogy ezek a látványosságok eddig is a bevételük nagy részét éppen a pokolba kívánt látogatóktól szerezték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×