eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Kémcsövek a svájci Lausanne-i Egyetemi Kórház (CHUV) mikrobiológiai laboratóriumában 2020. március 23-án. Svájcban eddig 8547 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak és 118-an vesztették életüket.
Nyitókép: MTI/AP/Keystone/Denis Balibouse

Független vizsgálat, de nem bűnbakkeresés indul a járványról

Független vizsgálatot folytatnak a koronavírus-járvány elleni fellépésről – erről állapodtak meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tagállamai. Az Egyesült Államok különösen hevesen bírálta a szervezetet, és azzal vádolta meg, hogy az elfogult Kína felé.

Vizsgálni fogják az egyes országok és maga a WHO járványügyi intézkedéseit is – erről állapodott meg a WHO 194 tagállama a genfi központ által rendezett virtuális konferencián.

A határozat értelmében „pártatlan, független és átfogó” értékelést adnak a nemzetközi fellépésről és ezen belül vizsgálják majd a WHO szerepét, amelyet azzal vádoltak, hogy túl későn nyilvánította világjárvánnyá az új típusú koronavírus-pandémiát.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz a WHO főigazgatója azt mondta, hogy mindenkinél jobban akarják az elszámoltathatóságot, és hogy továbbra is vezető szerepet játszanak, koordinálva a járvány elleni globális harcot.

Trump még mindig ellenséges a WHO-val

Donald Trump amerikai elnök többször is hevesen bírálta a szervezetet és azt „Kína bábjának” titulálta, majd felfüggesztette a költségvetéséhez való amerikai hozzájárulást. Washington volt eddig a WHO legnagyobb donora. Az elnök azzal is fenyegetőzött, hogy kilépteti országát a szervezetből.

Kormányzatának tagjai azzal vádolták meg Kínát, hogy az megpróbálta elkendőzni a járvány kitörését, és arra is utaltak, hogy a vírus egy kínai laborból szabadulhatott ki, és nem állatról ugrott át az emberre. Peking ezt hevesen tagadta, és tudósok is kétségbe vonták az állítást. A kínaiak azzal védekeztek, hogy már januárban közétették a vírus genetikai kódját és gyorsan informálták az Egészségügyi Világszervezetet.

Nem fukarkodott a bírálattal a tanácskozáson felszólaló amerikai egészségügyi miniszter, Alex Azar sem, aki azt mondta:

a WHO kudarcot vallott, nem szerezte meg a világ számára fontos információkat és ez életekbe került.

Mint a BBC tudósításában megjegyzi: Trump amerikai elnök az idén indul az újraválasztásáért és ellenfelei szerint a WHO ostrozásával is el akarja terelni a figyelmet arról, hogyan kezelte a járvány elleni fellépést hazájában, ahol a világon a legtöbben – több mint 90 ezren - haltak meg Covid-19 betegségben.

Nem bűnbakot keresnének

Vizsgálatot kért az Európai Unió és néhány másik ország is. Az uniós képviselő szerint választ kell kapni a kérdésekre, hogy hogyan terjedt el a világjárvány hogy megelőzhessünk egy újabb, hasonló pandémiát. „Nem akarunk ugyanakkor semmilyen bűnbak keresést” – tette hozzá.

Az amerikaiak bírálták az elfogadott határozatot, amelyben szerepel az a kitétel, hogy a szegény országoknak joguk van figyelmen kívül hagyni a gyógyszer szabadalmakat, ha vészhelyzet esetén akarnak orvossághoz jutni. Emellett nem tetszett a családtervezésről szóló szövegrész, mert Washington az úgy értelmezi, hogy utasításba adták egyes országoknak, hogy engedélyezzék az abortuszt.

Nyugati diplomaták közben aggodalmukat fejezték ki: Amerika potenciális kivonulása a WHO-ból azt jelenti, hogy Kína foglalja el a helyét.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×