eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pixabay.com

Aranykorát éli a szlovák idegenforgalom

Rekordot döntött Szlovákia látogatottsága 2019-ben. A legújabb statisztikai adatok szerint tavaly közel 6,5 millióan látogattak el északi szomszédunkhoz, ami 2018-hoz képest 15 százalékos növekedést jelent. Mind a hazai, mind a külföldi turisták száma egyre növekszik. A magyarországi látogatók száma is jelentősen megnövekedett, 2019-ben 11,2 százalékkal látogattak többen Szlovákiába, mint egy évvel korábban.

A szlovák építésügyi és közlekedésügyi tárca jelentése szerint 2019-ben 6 432 934-en látogattak el Szlovákiába. Az idegenforgalomért is felelős Érsek Árpád tárcavezető azt feltételezi, hogy az összlátogatók száma még ennél is több lehet egymillió fővel. „Olyan vendégekről van szó, akik a határt átlépve egynapos látogatásra érkeznek, ám ismerősöknél alszanak, ezért a statisztikai adatokban nem szerepelnek” – fogalmazott. Kifejtette, idén az állam egymillió euróval több támogatást nyújt a körzeti és kerületi idegenforgalmi szervezeteknek, amelyek így

7,6 millió eurót költhetnek a környékükön turisztikai fejlesztésekre.

„Intenzíven népszerűsítjük az országot, és rendszeresen igyekszünk növelni a pénzügyi támogatásokat, hogy a turisták jobb szolgáltatásokat kapjanak, és hogy tartani tudjuk a tempót a konkurenciával” – tette hozzá a miniszter.

Tavaly a Szlovákiába látogatók közel 18 millió vendégéjszakát töltöttek az országban, ez

14 százalékos növekedést jelent.

Az országot leginkább a közeli államok turistái látogatják. A csehországi látogatók száma 10,8 százalékkal, a lengyelországiaké 6,2 százalékkal nőtt a tavalyihoz képest, míg a német turisták száma 2,3 százalékkal. A magyarországi látogatók száma jelentősen megnövekedett, 2019-ben 11,2 százalékkal látogattak többen Szlovákiába Magyarországról, mint 2018-ban. A legjelentősebb növekedés – 33,4 százalékos – az ukrán turisták számát tekintve észlelhető.

A közlekedési tárca idén 2,6 tized millió eurót fektet be olyan marketing tevékenységekbe, amelyek külföldön is népszerűsítik Szlovákiát. Érsek Árpád szerint a magasabb hazai látogatói szám annak is köszönhető, hogy tavaly bevezették az üdülési juttatást. A miniszter úgy látja, míg a régiókban magasabb a látogatottság, addig a fővárosban rosszabb a helyzet, mert ott az emberek nehezebben használják ki az üdülési kedvezményeket. Véleménye szerint a főváros turistáit motiválni kellene: gasztronómiai rendezvényekkel vagy egyéb élményekkel, hogy több időt töltsenek el Pozsonyban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 11:00
×
×
×
×