eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Pixabay

Segítséget nyújt egymásnak Szlovákia és Magyarország egy esetleges gázválság idején

Szlovákia és Magyarország megállapodott arról, hogy segíti egymást egy esetleges gázválság idején – tájékoztatott Peter Žiga szlovák gazdasági miniszter Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel folytatott hétfői megbeszélése után. A tárgyalásra szlovák oldalon, a Nagykürtösi járásbeli, felsőzellői kompresszorállomáson került sor.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: új lehetőség nyílik Közép-Európa gázellátásában és a változásokra fel kell készülni. Többek között arra is, hogy Ukrajnán keresztül a térségbe nem érkezik majd gáz. Ha ez így lesz, akkor nyugati és északi irányból meg kell oldani Kelet-Magyarország ellátását.

„Garantálnunk kell az energiabiztonságot, ha segíteni tudunk a szomszédainknak, akkor azt meg kell tenni. Megállapodtunk abban, hogy ha valamelyik fél kéri, rendelkezésre állunk” – mondta Peter Žiga, Szlovákia gazdasági minisztere. Elmondása szerint mindkét fél érdeke az együttműködés elmélyítése a földgáz- és az energiaszolgáltatás területén, erről

két-három hónapon belül egy memorandumot írhat alá a két ország.

2009-ben gázválság állt be Szlovákiában. A szlovák tárcavezető emlékeztetett: akkor fordult elő először, hogy 50 év után nem érkezett Oroszországból Szlovákiába gáz Ukrajnán keresztül. „Tíz évvel ezelőtt nem voltunk erre felkészülve. A magyar kollégák ajánlották fel a segítségüket. Jelenleg megvan a kapacitás arra, hogy Szlovákiát vagy Magyarországot fél évig gond nélkül elláthassuk” – tette hozzá Peter Žiga.

Szijjártó Péter közölte, hogy

a jövő év elejétől a magyar-szlovák rendszerösszekötő nagyobb kapacitással működhet, és szükség esetén több gázt is képes lesz szállítani.

A munkát már megkezdték a két ország illetékes vállalatai, és így a jövő év elejétől a szlovák-magyar gáz-interkonnektor az eddiginél nagyobb kapacitással tud majd működni, s további műszaki fejlesztésekkel elérhető lesz a 7-7 milliárd köbméternyi szállítási mennyiség mindkét irányba.

Az átlagos éves gázfogyasztás Szlovákiában jelenleg ötmilliárd köbméter. Magyarországon nagyjából ennek a duplája.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×