eur:
394.68
usd:
365.87
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Szalay-Bobrovniczky Kristóf 2015. május 19-én.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Levélben kért helyreigazítást a londoni magyar nagykövet egy antiszemitázó cikk miatt

A londoni konzervatív világlap, a Daily Telegraph, háromrészes riportsorozatot közölt az egyes szakértők szerint még mindig aggasztó méretű európai antiszemitizmusról. Munkatársát helyzetfelmérés és interjúk készítése végett Budapestre is elküldte, az elkészült írás miatt a londoni magyar nagykövet levélben kért helyreigazítást.

A Daily Telegraph három európai fővárosba küldte ki riportereit az antiszemitizmus helyzetének felmérése céljából: Párizsba, Berlinbe és Budapestre. A brüsszeli Európai Zsidó Kongresszus felmérése szerint vannak ugyanis aggasztó jelek ezen a téren: Belgiumban megháromszorozódott, Franciaországban 74 százalékkal, Olaszországban 60 százalékkal, Hollandiában 19 százalékkal növekedett az antiszemita incidensek száma. Ebbe beleértendő a fizikai bántalmazás, az antiszemita szitkozódás, a munkahelyi kellemetlenkedés vagy éppenséggel zsidók lakta épületek falainak az összefirkálása. Az incidenseket sok esetben nem is jelentik.

A cikksorozat franciaországi és németországi súlyos eseteket ír meg, Magyarországról csupán azt tudja említeni, hogy

Budapesten a zsidó iskolákat őrizni kell és ott figyelőkamerák is vannak incidensek elkerülése végett. A biztonsági szolgálat vezetője szerint szerencsére rendkívül ritka, hogy zsidókat a vallásuk miatt fizikailag bántalmaznának.

A Daily Telegraph munkatársa Orbán Viktor miniszterelnök hozzáállásáról is ír, "populista demagógnak" nevezi a magyar kormányfőt, említi, hogy "bolygó zsidókra" utalt a választási kampánya idején, közben támogatja a magyarországi zsidóságot, amely tisztes állami költségtérítésben részesül, az illetékes kormányhivatal például a zsidó kórház fenntartásához járul hozzá.

A németországi és francia incidensek között szerepel, hogy

a Salom nevű németországi zsidó éttermet például antiszemita csoport támadta meg,

az esti zárásra készülő menedzsert "büdös zsidó" kiáltásokkal szidalmazták, kővel dobálták, az egyik kő a kirakata üvegét is bezúzta. A jelentés szerint Franciaországban súlyos zaklatásnak van kitéve a zsidóság. A párizsi Le Marais kerületben

egy tizenöt éves iskolás lányt rendszeresen gúnyoltak suhancok, és végül sírva kérte a szüleit, hogy operáltassák egyenesre az orrát.

A Budapesten készült Daily Telegraph-riport nem tud hasonló incidenst említeni, de mintha az derülne ki belőle, hogy a kormány nem tesz eleget az antiszemitizmus ellen. Ezért írt levelet Szalay-Bobrovniczky Kristóf londoni magyar nagykövet a lapnak, s meg is jelent a levelezési rovatban. A nagykövet említi, hogy az egyes európai országokban mutatkozó növekvő antiszemitizmus rendkívül aggasztó jelenség, de

Magyarországon 2015 óta a felmérések éppenséggel az incidensek közel 40 százalékos csökkenését mutatják.

A kormány pedig bocsánatot kért a zsidóságtól azért, ahogyan az akkori magyar kormányzat a holokauszt idején viselkedett. Elrendelte, hogy büntetendő legyen a holokauszttagadás és a gyűlöletbeszéd, valamint betiltotta a zsidóságot, valamint a cigányságot fenyegető csoportok aktivitását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×