eur:
392.5
usd:
362.56
bux:
72003.53
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: Pixabay

A budapestinél többet keres a pozsonyi, még többet a prágai

Három visegrádi ország – Magyarország, Szlovákia és Csehország – fővárosát összevetve kiderült, hogy Prágában a legmagasabbak a fizetések. Budapestet a cseh főváros mellett a szlovák is megelőzi – derült ki egy Szlovákiában elvégzett felmérésből.

A platy.sk és a paylab.com portál készített egy elemzést, melyből kiderült, hogy Prágában a bruttó bér átszámítva 1684 euró, Pozsonyban pedig 1619,14 euró. Ehhez képest Budapesten forintról átszámítva 1503,08 euró a bruttó bér az elemzést végző ügynökségek szerint, amelyek arra is rámutattak, hogy

Csehországban tapasztalni a legkisebb eltéréseket

a fizetések között. A prágai és a brünni bruttó bér között 221 euró az eltérés, Pozsony és Kassa között 339 euró. Magyarországon még nagyobb a különbség, Budapesten átlagban 405 euróval keresnek többet, mint a második legnagyobb városban, Debrecenben. Hozzá kell tenni azonban, hogy Magyarországon a legnagyobb az eltérés a lakosság száma között a két legnagyobb városban.

Szlovákiában és Csehországban is kisebb a különbség, Pozsonynak a hivatalos statisztikák szerint körülbelül 425 ezer lakosa van, Kassának 240 ezer. Prágában 1 millió 280 ezren élnek, Brünnek pedig 378 ezer állandó lakosa van.

Kassán az összes munkakörben jóval kevesebbet lehet keresni, mint a fővárosban. Leegyszerűsítve kijelenthető, hogy

Kassán a diplomások keresnek annyit, mint Pozsonyban az érettségizettek

vagy azok, akik szakosító képzést végeztek – írta a platy.sk, amely arra is rámutatott, hogy Szlovákiában csupán három és félszeres a különbség a legjobban és a legrosszabbul keresők fizetése között. "Ezt úgy kell értelmezni, hogy a leggazdagabb húsz százalék és a legszegényebb húsz százalék között három és félszeres átlagosan a bérkülönbség" – magyarázta Sidó H. Zoltán gazdasági elemző.

Ján Richter szlovák munkaügyi miniszter hétfőn megerősítette, hogy

a szlovák kormány támogatja az európai minimálbér bevezetését.

Az elképzelés része a most felálló új Európai Bizottságnak, melynek élén Ursula von der Leyen áll. Programjában von der Leyen megemlíti, minden teljes munkaidőben foglalkoztatott személynek olyan minimálbért kell kapnia, amely méltányos életet garantál. A szlovák szaktárca vezetője elmondta, Pozsony álláspontja egyértelmű, Szlovákia támogatja ennek bevezetését. Konkrét összegről ugyanakkor még nem beszéltek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is tárgyal majd. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan, és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×