eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Tűzoltók dolgoznak a Kyoto Animation filmstúdió háromszintes épületében, amelyben szándékos gyújtogatás miatt tűz keletkezett 2019. július 18-án. A kiotói filmstúdióba egy férfi rontott be, és egyelőre ismeretlen folyadékot locsolt szét, majd meggyújtotta. A tűzvészben legkevesebb 12 ember életét vesztette, harminchat embert kórházba szállítottak.
Nyitókép: MTI/EPA/JIJI PRESS/JIJI

Kiderült, miért lobbantotta lángra a rajzfilmstúdiót a kiotói gyújtogató

Már 33-ra emelkedett a kiotói animációs stúdióban történt gyújtogatás halottainak száma. Kommentátorok szerint a szándékos támadás komoly csapást mért a világszerte híres japán anime ágazatra.

Az ősi japán fővárosban található Kyoto Animation nevű rajzfilmstúdió főleg a K-On és a Szuzimja Haruhi melankóliája című sorozatairól a leginkább ismert, de egész estés filmeket is készített. Az angol néven ismert Violet Evergarden nemrég bekerült a Netflix kínálatába. Bár nem dolgoztak túl sokan benne, különösen nagy hatása volt a világhíres japán anime ágazatban.


A 33 dolgozó halála komoly csapás az egész iparágnak – mondta Maeda Juicsi filmkritikus. A halottakon kívül háromtucat ember került kórházba, némelyikük állapota súlyos.

"Ez Japán egyik legjobb és legnagyobb anime cége és ilyen sok dolgozó halálával sok jó kezet elvesztettünk. Fáj belegondolni"

– mondta.

A japán animációt kedvelő, de nem túl fanatikus közönség a másik nagy híres kollektívát, Mijazaki Hajao Studio Ghiblijét ismeri – az ő nevükhöz fűződik például az Oscar-díjas Csihiró szellemországban, a Vándorló Palota és a Mononoke Hercegnő. A Ghibli a precízen megrajzolt tájképeiről és finom színeiről ismert, az 1981-ben alapított Kyoto Animationt - vagyis KyoAnit - általában vezető stúdiónak tartják.

"Szinte soha nem hibáztak. Jó volt az animáció, jók voltak a történeteik, jó volt az egyensúly... olyan munkát adnak ki a kezük közül, amit mindenki szeret. Egyszerűen hihetetlen, ami történt" – mondta a filmszakértő.

A csütörtök délelőtt fél 11-kor történt gyújtogatás idején körülbelül 70-en dolgoztak a stúdióban. A lángok azután terjedtek el, hogy egy 41 éves férfi berontott a háromemeletes épületbe és gyúlékony anyagot kezdett szétlocsolni. Meggyújtotta, miközben azt kiabálta: „haljatok meg”. Az első jelentések szerint a férfi nem volt a cég korábbi dolgozója.

A tűzoltók öt órán át próbáltak feljutni a harmadik emeletre, ahol később 10 ember holttestét fedezték fel egy lépcsőfordulóban. A tetőre próbáltak feljutni, de már nem sikerült nekik. A súlyosan megégett feltételezett gyújtogatót néhány száz méterrel távolabb találták meg, letartóztatták és kórházba vitték. A rendőrök késeket is találtak a helyszínen és szemtanúk azt mondták: az incidens elején robbanásokat hallottak, majd a tűz gyorsan elterjedt az épületben.

Szemtanúk azt is elmondták, hogy a férfi mérgesnek tűnt és a gyújtogatás után egy közeli vasútmegállóhoz futott, de a földre esett. Egyikük szerint azt kiabálta: „kifosztottatok”. A japán média szerint a feltételezett elkövető nem sokkal korábban 40 liter benzint vett egy benzinkúton. A stúdiót Hatta Joko alapította, és férje, a cég elnöke, Hideaki elmondta, hogy fenyegető emaileket kaptak.

Plágium miatt állhatott bosszút

Közben kiderült, hogy a gyújtogató azt állítja, ellopták, más szerző nevével használták fel a novelláját, ezért gyújthatta fel a kiotói filmstúdiót. A beszámoló szerint a gyanúsított tettének elkövetése közben azt kiabálta, hogy plágium áldozata. A helyi televízió szerint a japán rendőrség Aoba Sindzsi néven azonosította a 41 éves gyújtogatót. Az értesülés szerint Aobát 2012-ben három és fél év börtönbüntetésre ítélték bolti rablásért, és mentális zavarok miatt is kezelték

A stúdióban készült filmek helyszínei már korábban is a rajongók zarándokhelyei lettek és sokan a KyoAni filmjei miatt látogattak el például a Siga kormányzóságban fekvő Tojoszato városába – tavaly a látogatók száma elérte a 100 ezret.

A rajongók közben gyűjtésbe kezdtek és hat óra alatt 300 ezer dollárt gyűjtöttek össze az áldozatok családjai és a stúdió megsegítésére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Az Európai Unió úgy döntött, büntetővámokat vet ki a Kínából importált elektromos autókra, válaszul a versenytorzító kínai állami támogatásokra, amelyekkel a távol-keleti ország saját autóiparát erősítette az elmúlt években. Ez a lépés nem minden európai szereplőre hat egyformán, és fennáll annak a lehetősége, hogy megegyezés helyett kereskedelmi háború robban ki az EU és Kína között. Ez pedig egy még súlyosabb döntéshez vezethet, a kibocsátáscsökkentési célok módosításához.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×