eur:
394.32
usd:
365.17
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pixabay

Kémszoftver kerül a kínai tartományba látogatók telefonjára

Kémszoftvert telepítenek a gyanútlan turisták telefonjaira – ezzel vádolja a Guardian című brit lap a kínai határőröket. A lap szerint az alkalmazás az e-mailek, SMS-ek és kontaktlisták adatait tudja ellopni és ezzel figyelni lehet az adott személy mozgását. Szvetnik Endre összefoglalója.

Megfigyelik a nyugat-kínai Hszincsiang-tartományba látogató turisták telefonjait, mégpedig egy titokban telepített kémprogram segítségével. Kínának ez a része Kazahsztánnal, Kirgizisztánnal, Mongóliával és Pakisztánnal is határos. Nagyszámú muszlim él itt, aki közül radikálisok külföldre is mentek harcolni és merényleteket is elkövettek.

Jogvédők szerint azonban Kína diktatórikus módon diszkriminálja a békés többséget, meghatározza, hogy hogyan öltözködjenek és a BBC szerint „átnevelő iskolákban” próbálja elejét venni annak, hogy gyökeret verjenek a fejükben a radikális gondolatok.

A Guardian című brit lap és partnerkiadványok nyomozása szerint pedig a kínai határőrség a Kirgizisztánból érkező utazók telefonjaira titokban kémszoftvert telepít, amivel hozzáférnek az SMS-ekhez, e-mailekhez, a kontaktlistához és más mobiladatokhoz.

A megkérdezett turisták azt mondták: nem közölték velük a telepítés tényét, vagy hogy milyen adataikhoz férnek hozzá a hatóságok.

A nyomozásban a német Süddeutsche Zeitung és az amerikai New York Times is részt vett. Ennek nyomán derült ki, hogy Irkestam határátkelőnél

rendszeresen ellenőrzik a Kínába belépők telefonjait.

Mindez

„roppant aggasztó egy olyan országban, ahol a rossz app letöltése vagy egy rossz újságcikk kinyitása miatt akár börtönbe vagy fogolytáborba kerülhet az ember

– mondta Edin Omanovic, a Privacy International jogvédő csoport képviselője.

A Guardian azt állítja, hogy tudósok és kiberbiztonsági szakértők bevonásával arra jutott, hogy a kérdéses alkalmazást egy kínai cég fejlesztette ki. Az app összeveti az Android-telefonok tartalmát a kínai hatóságok által problematikusnak tartott tartalom listájával.

Szűrik például az iszlámista radikalizmushoz sorolható tartalmakat, így az al-Kaida Inspire című angol nyelvű magazinját és a különböző fegyverek használatát leíró kézikönyveket. Emellett azonban olyan tartalmakat is keresnek, amelyeknek vajmi kevés köze lehet a dzsihadista ideológiához.

Így például a Ramadán idején történő böjtölésről szóló anyagokat, a dalai láma írásait és az Unholy Grave, azaz Szentségtelen Sír nevű japán metálzenekarról szóló cikkeket. A listán van Robert Greene amerikai író „A háború 33 stratégiája” című könyve.

A brit lap megjegyzi, hogy a kínai hatóságok adatai szerint évente 100 millió hazai és külföldi turista látogat el Hszincsiang tartományba.

Az Irkestam-átkelő az egykori Selyemúton fekszik és Kína legnyugatibb határállomása. A beléptetést részeként az utazóknak ki kell nyitniuk a telefonjukat és más eszközüket. Ezeket egy külön helyiségbe viszik és később adják vissza.

Az Android telefonokra szoftvert telepítenek, míg az iPhone-okat egy leolvasóra csatlakoztatják.

A legtöbb esetben a kémszoftvert törlik a telefonról, mielőtt visszaadnák, de néhány esetben a készüléken maradt – írja a Guardian. A lap elismeri: nincs bizonyíték rá, hogy a későbbiekben figyelnék a tulajdonos mozgását, de az sem világos, kihez kerülnek az adatok és mit csinálnak vele.

Azok a felhasználók, akiknek a telefonján maradt az app, egy az Android-robotot idéző ikont találtak, alatta a latin átírásban

Feng Cai (kínaiul: 蜂采)

felirattal. Az utazók először a német médiához fordultak és ekkor szállt be a nyomozásba a három lap, amely egy német egyetemet és egy kiberbiztonsági céget is bevont. A kínai hatóságok nem reagáltak a cikk megjelenése előtti megkeresésre.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Óriási bukás készül Európa egyik legerősebb országában - 5 sorsdöntő kérdés, amire megéri holnap figyelni

Óriási bukás készül Európa egyik legerősebb országában - 5 sorsdöntő kérdés, amire megéri holnap figyelni

A fordulatokkal teli másfél hónapos kampányidőszak a végéhez ért az Egyesült Királyságban, holnap az állampolgárok Anglia, Wales, Skócia és Észak-Írország-szerte a szavazóurnákhoz járulva fognak ítéletet mondani az elmúlt 14 év konzervatív kormányzásáról. A Keir Starmer vezette Munkáspárt győzelméhez nem fér kétség, viszont számos, a jövőre nézve kulcsfontosságú kérdést befolyásolhat akár egy-két százalékpontnyi különbség is a végeredményben. A tét tehát óriási mindegyik párt és az egész ország számára, így összeszedtük azt az öt legfontosabb szempontot, amelyeket érdemes majd figyelemmel követni a holnap éjjeltől megállás nélkül érkező adatok értelmezésékor.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×