eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Pixabay
Nyitókép: Pixabay

Rendkívüli állapotot hirdettek Kelet-Szlovákiában a kanyaró miatt

Másodszor ült össze a válságstáb a kelet-szlovákiai Nagymihályban a régióban hirtelen megnövekedett kanyarós megbetegedések miatt. A járásban kedden rendkívüli állapotot hirdettek ki, szerdán pedig arról döntöttek, hogy a betegség terjedésének megakadályozásáért betiltják a tömegrendezvényeket is.

A rendkívüli állapot kihirdetésének oka a kanyarós betegek számának hirtelen megnövekedése, amelyre a nagymihályi kórházban figyeltek fel a hétvégén. A Nagymihályi és a Szobránci járásban május elejétől július 9-ig 161 esetben diagnosztizáltak kanyarót, ebből 68 esetben laboratóriumi vizsgálat is igazolta a betegséget. A legtöbb megbetegedést Nagymihályban vették nyilvántartásba, illetve Deregnyő községben, ahonnan a kanyaró terjedni kezdett. A betegek közül négyen Nagy-Britanniából hazaérkezve betegedtek meg, a többi eset ezekkel van epidemiológiai összefüggésben.

A szerda reggelre összehívott válságstábban meghozott megelőző intézkedéseket a Nagymihályi Járási Hivatal elöljárója ismertette a sajtóval az ülés után.

„Ezek közé tartozik a rendőrségi megfigyelés, a tömegrendezvények betiltása a városban, és azokon a helyeken, amelyek a fertőzés gócpontjai lehetnek. Továbbá a rendőri segítségnyújtás a védőoltások beadásánál” – tájékoztatott Jana Cibereová.

Az intézkedések értelmében a védőoltást meg kell kapnia a fertőzött térségben dolgozó állami- és közalkalmazottaknak, ill. a helyi önkormányzat alkalmazottainak.

A fertőzött személyek szállítása is a megoldásra váró feladatok egyike közé tartozik.

Ján Mikas országos tisztifőorvos elmondta, igyekezni fognak minden fertőzött településre eljuttatni a védőoltást.

„Azokat is be kell oltani a kanyaró ellen, akik kapcsolatba léptek a már megfertőzött személyekkel”

– hangsúlyozta a válságstáb ülését követően a tisztifőorvos. Egyben ígéretet tett arra, hogy felveszik a vakcinák beszállítóival a kapcsolatot annak érdekében, hogy mindenkinek jusson az ellenanyagból.

A tisztifőorvos azt is elmondta, hogy a nagymihályi kórház több intézkedést is tett a járvány megelőzése érdekében. A járványügyi osztály minden munkatársa védőoltást kapott, és az osztály férőhelyeinek számát is átmenetileg megemelték. Amennyiben a betegek száma tovább fog nőni, a kassai és az eperjesi kórházak is készen állnak a betegek felvételére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 11:00
×
×
×
×