eur:
397.72
usd:
358.5
bux:
74164.2
2024. október 1. kedd Malvin
Szentpétervár, 2018. március 31.Orosz kadétok az Egyesült Államok szentpétervári főkonzulátusa előtt 2018. március 31-én. Az előző napon az orosz külügyminisztérium bejelentette, hogy kiutasít 60 amerikai diplomatát és bezáratja a főkonzulátust, válaszlépésként arra, hogy az amerikai vezetés a Nagy-Britannia iránti szolidaritásából nem kívánatos személynek nyilvánít 60, Washington által kémtevékenységgel megvádolt orosz diplomatát és bezáratja Oroszország seattle-i főkonzulátusát. (MTI/AP/Dmitrij Loveckij)
Nyitókép: MTI/AP/Dmitrij Loveckij

Folyékony novicsok volt az idegméreg, növekszik a feszültség

Hat héttel a volt orosz kettős ügynök, Szergej Szkripal és leánya angliai megmérgezése után még mindig dúl a szóháború London és Moszkva között a merénylet elkövetésének mikéntjéről. Szerdán a vegyi fegyverek betiltásában illetékes, hágai székhelyű nemzetközi szervezet megerősítette vizsgálata eredményét, közölte, hogy folyékony halmazállapotú novicsok volt a felhasznált idegméreg.

Oroszország határozottan utasította vissza a feltevést, hogy ügynökei felelősek az Angliában élő volt orosz kettős ügynök és leánya megmérgezéséért. Az orosz külügyminiszter szerint a NATO-országok birtokában lévő, BZ nevű idegmérget vethetett be a merénylő.

A vizsgálat más eredményre jutott: novicsok használatát állapította meg.

A BBC állandó oroszországi tudósítója, Steve Rosenberg elutazott egy dél-orosz üdülőhelyre és kamera elé invitálta Vlagyimír Ugljev vegyészt, aki a novicsok előállítója volt egy titkos laboratóriumban. Ugljev elmondta, hogy a mérget A 234 néven lajstromozták. Kellő raktározás mellett hosszú ideig, évekig is hatékony marad.

Ugljev megjegyezte: logikusnak mondható, hogy novicsok használatára került sor. És figyelemre méltó, amit ehhez hozzá tett: "szerintem erre az ok is megvolt."

A legújabb fejlemények után London még az eddiginél is kevésbé tartja szavahihetőnek az orosz védekezést. A történtek igen negatív hatással vannak a brit-orosz viszonyra.

Címlapról ajánljuk
Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Aki államtitkári pozíciót tölt be, az ne kezdjen el értelmiségi módon viselkedni és okoskodni, mert hibát követ el, vagy ha nem is követ el hibát, de megkeresik benne azt a lehetőséget, hogy ellene fordítsák azt, amit mondott – mondta Kövér László, az Országgyűlés és a Fidesz országos választmányának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt a költségvetés elfogadásának várható időpontjáról, a leendő jegybank elnök személyéről, az amerikai elnökválasztásról és az Európai Unió és Magyarország jövőbeni kapcsolatáról is.

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×