eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

A kommunisták is támogathatják az új cseh kormányt

Andrej Babiš ügyvezető cseh miniszterelnök kijelentette: jelenleg egyetlen vázlat van az asztalán, mégpedig az, hogy az októberi választásokat megnyerő ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt fogja kormányozni Csehországot a kommunisták támogatásával. Babiš erről azt követően beszélt, hogy találkozott Ján Hamáčekkel, a szociáldemokraták vasárnap megválasztott új elnökével.

Nem a szociáldemokraták voltak az elsők, akivel Andrej Babiš az október óta húzódó kormányalakítási kísérletek második körében tárgyalóasztalhoz ült. Babiš Petr Fialával, a Polgári Demokratikus Párt elnökével is találkozott, az egyeztetések után viszont azt mondta: ezen az úton nem érdemes tovább menni. 

A szociáldemokratákkal folytatott megbeszéléseket ezzel ellentétben már normális hangulatú, jó tárgyalásként jellemezte a csehek jelenlegi ügyvezető miniszterelnöke. Jiří Hamáčekot, a hétvégén választották meg a Cseh Szociáldemokrata Párt elnökének, s úgy tűnik, az új vezetés hajlik a Babišsal való megegyezésre. A találkozón megállapodás született arról, hogy a jövő héten kezdik meg a szakértői szintű egyeztetéseket, és megpróbálják összehangolni az ANO és a ČSSD programját. Az egyeztetés kilenc témakört fog érinteni, és Babiš úgy látja: egy-két pontban szinte biztosan nem fognak egyetérteni, s ezért újabb legfelsőbb szintű megbeszélésre is szükség lesz.

A szociáldemokrata párt vasárnapi kongresszusán már az első kikötések is elhangzottak: a koalícióba való belépés feltétele, hogy a jövőbeni kabinet nem fogad el semmiféle támogatást a szociáldemokraták által szélsőségesnek tartott Szabadság és Közvetlen Demokráciától. A ČSSD azt is elvárja Babišéktól, hogy ne jelöljenek a kormányba olyan személyeket, akik ellen büntetőjogi eljárás van folyamatban. Ez esetben nyilvánvalóan Andrej Babišról van szó, aki ellen büntetőeljárás folyik uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt. A ČSSD kormánykoalícióban való részvételéről a végső döntést a párt tagsága hozza meg egy belső szavazáson, legkorábban áprilisban.

Babiš a szerdai találkozó után újra megerősítette: nem fogadja el a ČSSD feltételét, s az ANO számára ő az egyetlen kormányfőjelölt.

A mérleg nyelvét a kommunisták alkothatják. Vojtech Filip, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának elnöke úgy nyilatkozott, hogy Miloš Zeman cseh köztársasági elnök szeretné, ha júniusra már felállna az új, a parlament bizalmát élvező kormány. Az esetleges ANO-ČSSD kormánykoalíciónak közösen 93 képviselője lenne a 200 tagú parlamenti alsóházban. A kommunistáknak 15 képviselőjük van, így az ő támogatásuk elegendő lenne a kormány számára a bizalom megszerzéséhez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×