eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Tizenhat fegyverrel készült a Las Vegas-i tömeggyilkos

Tizenhat fegyverrel készült a Las Vegas-i tömeggyilkos

Nagy kapacitású tárakat és gyorstüzelő fegyvereket találtak abban a Las Vegas-i szállodai szobában, ahonnan feltételezések szerint a modernkori amerikai történelem legsúlyosabb mészárlását hajtotta végre egy nyugdíjas férfi. Felmerült a kérdés: az automata fegyverek szinte teljes tilalma ellenére hogyan juthatott pusztító fegyverekhez a tömeggyilkos?

Szemtanúk szerint 15 percen át zúdított halálos tüzet egy Las Vegas-i koncert látogatóira a szomszédos hotelből egy fegyveres. A hatóságok szerint a Stephen Paddockként megnevezett férfi a Mandalay Bay Hotelből tüzelve legkevesebb 59 embert agyonlőtt és több mint 500-at megsebesített.

Amikor a vélhetően öngyilkosságot elkövető 64 éves nyugdíjas szállodai szobájába végre betörtek a rendőrök, akkor 16 fegyvert, köztük

olyan nagyerejű puskákat találtak, amelyek a rendőrségi páncélt is át tudják ütni.

A helyszínen talált lőszer mennyisége arra utalt, hogy még tragikusabb lehetett volna a mérleg, ha a rendőrök nem avatkoznak be.

Az Egyesült Államokban az egyes államok helyi szabályai által némileg korlátozva, de állampolgári jog a fegyverbirtoklás. Ennek ellenére ugyanakkor szinte teljes tilalom vonatkozik a folyamatos tüzelést lehetővé tévő, úgynevezett automata fegyverekre.

Hogy kerülhetett mégis ilyen a gyilkos kezébe? – tette fel a kérdést a Wired magazin.

A rendőrök szerint az egyik felfedezett puskát úgy módosították, hogy utánozza a gyorstüzelésű automata fegyvereket.

Egy illetékes azt mondta: Paddock

egy kamerát is felszerelt a szobában, hogy magát filmezze.

Az Alkohol, Dohány és Lőfegyver Iroda – az ATF néven is ismert és az FBI-jal egy szinten említett nagyhatalmú szövetségi szerv - közölte, hogy sürgős vizsgálatot indítottak a Las Vegasban talált fegyverek eredetének megállapítására.

A Nevadai Mesquite városban, ahol a gyilkos élt, a média megtalálta azt az fegyverkereskedést, ahol Paddock több pisztolyt és más fegyvereket is vett. Az üzlet ügyvezetője együttérzését fejezte ki az áldozatok családjainak. Elmondta ugyanakkor, hogy a férfinak megvolt a szövetségi és helyi törvények szerint szükséges erkölcsi bizonyítványa. Emellett soha nem viselkedett úgy, mintha érzelmileg labilis lett volna – mondta a boltvezető.

Szakértők megjegyzik: Paddock félig legális vagy illegális módon alakíthatta félautomata fegyvereit gyorstüzelésű automata gyilkológépekké, amelyek percenként többszáz lövedéket lőnek ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×