eur:
393.13
usd:
363.67
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Alkotmányba foglalnák a fegyvertartási jogot a szomszédunkban

Alkotmányba foglalnák a fegyvertartási jogot a szomszédunkban

A szlovák parlament házelnöke alkotmányba foglalná a fegyvertartási jogot. Andrej Danko szerint a fegyvertartási jog megerősítésére a túlzott európai uniós szabályozás miatt lenne szükség. A Szlovák Nemzeti Párt elnöke úgy véli, lehetőséget kell adni Szlovákia lakosainak, hogy legálisan tartott fegyverükkel megvédhessék magukat a 21. században jelentkező új biztonsági kockázatokkal szemben.

A lőfegyverek tartásának ellenőrzését szigorító európai uniós rendeletet március közepén fogadta el az Európai Parlament. A jogszabály célja, hogy az eddiginél hatékonyabb akadályokat gördítsen a terroristák felfegyverzése elé. Bírálói szerint azonban a valóságban inkább korlátozza a legális fegyvertartókat, a legális fegyverpiacot, és jelentős mértékben beavatkozást jelent az egyes országok belbiztonságába, ami ellentétes az uniós joggal. A fegyvertartás ellenőrzését szigorító európai rendelet június 13-án lépett érvénybe, az unió tagállamainak most 15 hónapjuk van arra, hogy a szabályokat átültessék a saját jogrendjükbe.

Andrej Danko, a szlovák parlament házelnöke azonban épp az ellenkezőjét cselekedné, mint amit Brüsszel előír a pozsonyi törvényhozás számára. A Szlovák Nemzeti Párt elnöke alkotmányba foglalná a fegyvertartási jogot Szlovákiában. Danko úgy véli, az uniós előírások célja a lakosság „lefegyverzése”, amivel gyengítik a nemzetbiztonságot, és nagymértékben korlátozzák a vadászokat és sportlövőket. Pártja szerint Szlovákia lakosainak lehetőséget kell adni arra, hogy legálisan tartott fegyverükkel megvédhessék magukat, és ezzel részt vállaljanak a nemzetbiztonság megőrzésében.

„Az európai uniós tagságot tiszteletben tartjuk, mindent megteszünk azért, hogy ott legyünk a jelentősebb országok sorában. De vannak dolgok, törvények, melyek a mi vadászainkat is érinthetik. Ha a fegyvertartás jogát nem foglaljuk alkotmányba, e tekintetben az Európai Unió működésével összefüggésben problémák adódhatnának” – magyarázta a szlovák házelnök. Andrej Danko vélhetően cseh mintára szeretné elérni az alkotmánymódosítást, ahol ugyanerről a kérdésről már döntött az alsóház, s most a felsőház jóváhagyására várnak. Milan Chovanec cseh belügyminiszter szerint az uniós rendelet veszélyeztetheti az ország belső biztonságát, mert alkalmazása következtében nagy mennyiségű fegyver kerülhet a feketepiacra.

Andrej Danko elképzeléseiről egyelőre semmilyen konkrétumot nem árult el, ám a felvetés elől Robert Fico kormányfő sem zárkózott el. Szlovákiában az alkotmány módosításához 90 képviselői szavazatra van szükség a 150 tagú parlamentben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×