eur:
395.65
usd:
368.74
bux:
71832.42
2024. július 2. kedd Ottó

Döbbenetes sorsok: templomok lépcsőin hagyják a gyermekeiket, hogy megmentsék őket az éhhaláltól

A szomszédos Kolumbiában keres jobb életet sok venezuelai, aki a szegénység és éhezés elől menekül. Az országban további tüntetések várhatók azt követően, hogy néhányan meghaltak a tiltakozások során.

Középosztálybeli, de lesoványodott és éhezik – ez Carlos Naranjo Moreno, egy venezuelai egyetemi tanár fia. Ő is egyike azoknak a honfitársainak, akik a válság és a hiperinfláció miatt kénytelen otthagyni hazájukat.

Moreno apja egy szívműtét közben halt meg, mert az anyagi gondokkal küszködő kórháznak nem volt a készletei között egy fontos gyógyszer – ír az elszegényedett venezuelai lakosokról szóló riportjában a Telegraph című lap.

A fiatalember utolsó fizetése egy kis kenyérre, rizsre és tejre volt elegendő.

„Ezt már sem fizikailag, sem mentálisan nem bírtam. Nem tudtam tovább maradni”

– mesélte azt, hogy miért hagyta hátra hazáját.

A venezuelai kormány becslése szerint 2014 és 2016 között egymillióan távoztak és egyre inkább gyorsul a kivándorlás. Januárban már 47 ezren érkeztek Kolumbiába, kétszer annyian, mint egy évvel korábban.

A hét közepén három ember, köztük egy 23 éves fiatal nő halt meg, amikor többszázezren vonultak az utcákra a gazdasági helyzet ellen tiltakozva. Ezzel már 8-ra ugrott az áprilisban meghalt tüntetők száma.

Nicolas Maduro elnök erre válaszul megszigorította a biztonsági intézkedéseket és az Egyesült Államokat vádolta meg azzal, hogy puccsot akar végrehajtani.

A tiltakozókat az is tüzeli, hogy a Legfelsőbb Bíróság megpróbálta átvenni a Nemzetgyűlés törvényalkotó jogkörét.

A Nemzetközi Valutaalap szerint idén 1600 százalékos lesz az infláció az országban, ahol egy zsák rizs ára elérte a havi átlagfizetés egytizedét.

Az élelmiszerboltok előtt hosszú sorok kígyóznak és volt már olyan eset, hogy állatkertekből vadállatokat vittek el a húsuk miatt. Nagyon nehéz hozzájutni még a legegyszerűbb fájdalomcsillapítókhoz is.

Döbbenetes sorsok: templomok lépcsőin hagyják a gyermekeiket, hogy megmentsék őket az éhhaláltól

Mindeközben Venezuela a világ egyik legnagyobb olajexportőr állama. A kutak azonban kezdenek leállni, mert összeomlott a termelés.

José Fernandez karitatív aktivista arról számolt be, hogy az emberek a templomok lépcsőin hagynak gyermekeket.

Maduro elnök a marxista szimpátiájú Hugo Chavezt váltotta az elnöki székben és úgy tűnik, az ő kormányzása idejére vált világossá a chavezi kézivezérlés kudarca, amelynek egyik célja a szegénység visszaszorítása volt.

A tüntetések már a korábban kormánypárti szegénynegyedekre is átterjedtek és Maduro médiakontrollja ellenére a múlt héten azt lehetett látni egy élő tévéadásban, hogy az elnököt tojással dobálják meg.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×