eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
A külföldiek gyakran többet keresnek az átlagfizetésnél Csehországban

A külföldiek gyakran többet keresnek az átlagfizetésnél Csehországban

Csaknem félmillió külföldi él Csehországban, ami a legmagasabb arány az ország történelmében. A külföldiek száma az elmúlt 12 évben megkétszereződött. Az ukránok vannak a legtöbben, őket a szlovákok követik.

A külföldiek többsége a kedvező munkalehetőség miatt költözött az országba. A vállalkozók között a legtöbb a vietnami, az alkalmazottak között pedig a szlovák állampolgár, akik gyakran többet keresnek az országos átlagfizetésnél.

Michaela Marksová, Csehország munkaügyi minisztere elmondta, Csehország gazdasága egyelőre elbírja a külföldi munkavállalókat: „Ha a szomszédos Németországban körülnézünk, ott is ugyanez a helyzet, tehát úgy gondolom, hogy amíg szervezetten ki tudjuk válogatni azokat az embereket, akiknek megfelelő végzettségük van, addig minden rendben lesz” – fejtette ki a miniszter.

Ezzel ellentétben a kommunista párt tagjai úgy vélik, inkább a cseh állampolgároknak kellene munkát adni. A szakszervezet tagjainak is az a véleménye, hogy a munkáltatók leginkább az ukrajnai alkalmazottakat használják ki, akik alacsonyabb bérért is hajlandóak dolgozni, mint a hazaiak. Az ukránok számaránya eléri a 23 százalékot a Csehországban élő külföldiek közül. A demokrata párt ellenben azt szeretné, ha a munkaerőpiac még inkább kinyílna a külföldiek előtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×