eur:
394.84
usd:
364.76
bux:
71150.53
2024. július 8. hétfő Ellák

Elstartolt Kína leghosszabb űrmisszója

Eddigi leghosszabb űrmisszióját indította el Kína, amikor hétfőn reggel két űrhajóst lőtt fel, akik elsőként dolgozhatnak majd az ország új űrállomásán. Kína ezzel jelezte, hogy ugyanolyan űr-nagyhatalom kíván lenni, mint az Egyesült Államok és Oroszország.

A Gravitáció című hollywoodi film néhány éve megjósolta, most kezd valóra válni – Kína hatalmas léptekkel próbálja beérni az űrkutatásban eddig vezető Amerikát és Oroszországot.

Hétfő reggel indították útnak a Sencsou-11 űrhajót, fedélzetén azzal a két taikonautával – így hívják a kínaiak saját űrhajósaikat – akik rekordtávot, 30 napot töltenek majd az új kínai űrállomáson, a Tienkung 2-n.

„A mostani misszió igazi jelentősége az, hogy ez az utolsó tesztrepülés, azelőtt, hogy pályára állítanák nagy űrállomásukat. Ez a főpróba” – mondta Morris Jones ausztrál űrkutatási szakértő a Financial Times-nak.

Kína azt tervezi, hogy két év múlva állítja üzembe eddigi legnagyobb űrállomását, amit nem túl fantáziadúsan Kínai Űrállomásnak neveznek majd. 2018-ban küldik fel az első modult és négy évvel később fejezik be az „építkezést” a földkörüli pályán.

Az új komplexumon már jóval hosszabb időt töltenek majd el a taikonauták, így a mostani, egy hónapos küldetés már az erre való felkészülés jegyében zajlik.

A Sencsou-11-en utazó Csing Hajpeng és Csen Tung lesznek az első kínai űrhajósok, akik növényeket termesztenek majd az űrben. Azt kutatják majd, hogyan lehet szinte önellátóvá tenni a hosszú űrmissziókat.

Mint az FT megjegyzi, a kínaiak a Földön már sikeres kísérleteket folytattak le: heteken át éltek konténerekbe zárt emberek az ott megtermelt növényi alapú táplálékon.

Szakértők megjegyzik, hogy a kínai missziónak ugyanakkor katonai vonatkozása is lesz, például annak a műholdnak a működését vizsgálják majd, amellyel lehallgatásokat lehet folytatni.

Kína 42 évvel lemaradva kapcsolódott be az űr meghódításába, de rohamléptekkel próbálja beérni az oroszokat és az amerikaiakat. Beszédes az is, hogy történelmi nevet kapott hordozórakétájuk, a „Hosszú menetelés”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németország szerint Európa nyert Franciaországban, de a káosz korszaka jön

Németország szerint Európa nyert Franciaországban, de a káosz korszaka jön

Német kormánypárti és konzervatív ellenzéki visszafogott derűláttással értékelték a francia nemzetgyűlési választások eredményét. Általános megítélés szerint az eredmény jó hír Európának, ugyanakkor Franciaország nehéz időszak előtt áll. Eltérő ugyanakkor Emmanuel Macron szerepének megítélése.

Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; célja, hogy változást hozzon az uniós politikában - mondta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.09. kedd, 18:00
Kalas Vivien
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense
Vegyes zárás az amerikai tőzsdéken

Vegyes zárás az amerikai tőzsdéken

Jelentősen alulteljesítő ma az egyébként vegyes európai hangulatban a magyar tőzsde, miután a kormányinfón ma bejelentették, hogy új különadókat vezet be a kormány. A bankszektorban nem változik a bankadó mértéke, de megemelik a tranzakciós illetéket és "devizaváltási illeték" néven egy teljesen új adót is kivetnek. "Az energiaszektorra és a multinacionális cégekre kivetett extraprofitadó – ide értve a kiskereskedelmi adót is – nem csökken" - derült ki a mai kormányinfón. A bejelentések hatására nem meglepő módon esik az OTP és a Mol árfolyama.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×